Tre nye LA-kandidater står til valg

PROGNOSE: Liberal Alliances fremgang i målingerne betyder genvalg til hele den nuværende folketingsgruppe samt valg til tre nye kandidater. Går partiet et mandat yderligere frem, bliver forfatter Henrik Dahl valgt.

Tre nye kandidater fra Liberal Alliance kan se frem til at blive folketingsmedlemmer, hvis meningsmålingerne holder frem til valget.

I målingerne står LA til at gå frem fra 9 til 12 mandater. Professor Søren Risbjerg Thomsen har for Altinget lavet en prognose over, hvor mandaterne vil falde, hvis der var valg i dag. Prognosen viser, at LA vil blive repræsenteret i alle storkredse i landet – med undtagelse af Bornholm. Det betyder genvalg til hele den nuværende folketingsgruppe.

Derudover står LA ifølge Risbjerg til at få et ekstra mandat i Københavns Storkreds, Sjællands Storkreds og i Østjyllands Storkreds. Det kan give valg til Laura Lindahl, Per Zeidler og den tidligere V-politiker Andreas Hastrup.

Flere nye ansigter
31-årige Laura Lindahl er byrådsmedlem på Frederiksberg. Her blev hun valgt ind i 2013 med 1.272 stemmer. Det var det klart højeste stemmetal blandt LA-kandidaterne på Frederiksberg. Ved sidste folketingsvalg stillede hun også op, men dengang løb Simon Emil Ammitzbøll med LA's ene mandat.

Lindahl er uddannet cand.merc. fra CBS og er ansat i DBU, hvor hun arbejder med kommercielle rettigheder.

56-årige Andreas Hastrup står til at få LA's andet mandat i Sjællands Storkreds, hvor Villum Christensen ventes at sætte sig på det første. Hastrup var oprindeligt medlem af Venstre. Han repræsenterede partiet i byrådet i Tornved Kommune i 1995 og i Langebæk Kommune fra 2001 til 2006. Han stillede også op for V ved folketingsvalget i 2005, dog uden at blive valgt. Hastrup har tidligere drevet landbrug, men ejer nu fortrinsvist land- og skovbrug i udlandet.

51-årige Per Zeidler er favorit til at sætte sig på LA's andet mandat i Østjyllands Storkreds. Her ventes Ole Birk Olesen at sætte sig solidt på det første. Zeidler er byrådsmedlem i Syddjurs, hvor han er formand for Udvalget for Familie og Institutioner. Også Zeidler er tidligere Venstre-mand.

Dahl på vippen
Ifølge Risbjergs prognose er LA's fremgang endnu ikke nok til at sikre valg til den kendte forfatter og debattør Henrik Dahl, som stiller op i Sydjyllands Storkreds. Men prognosen viser, at går LA bare frem med et mandat, så falder det næste i Sydjylland, og dermed til Henrik Dahl.

Omsat til procent betyder det, at Liberal Alliance skal få 7,3 procent, og så bliver Henrik Dahl valgt ind. I Risbjergs seneste prognose står partiet til at få 6,8 procent.

Læs hele Risbjergs prognose på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel R går til valg på børn, job og grøn omstilling R går til valg på børn, job og grøn omstilling Næste artikel På spring til Folketinget: Peter Hummelgaard På spring til Folketinget: Peter Hummelgaard