Trads: Løkke og Thorning har sjoflet Skatteministeriet

KLUMME: I gennemsnit har Løkke og Thorning givet hver skatteminister otte og en halv måned eller 260 dage på posten. Det er – undskyld jeg siger det – simpelthen til grin, skriver David Trads. Man har i den grad brugt ministeriet som en svingdør for politikere.

Den inkompetence, som i øjeblikket plager Skat, har sit udspring i toppen af dansk politik – for Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S) har som statsministre aldrig taget Skatteministeriet alvorligt:

De seks år, hvor de to tilsammen har haft magten, har nationen haft ni forskellige skatteministre – med den naturlige konsekvens, at ingen ny mand har fået tid til at sætte sig ind i sit område:

Da Løkke først var statsminister i knap to-et-halvt år, nåede han at have tre skatteministre (Kristian Jensen, Troels Lund Poulsen, Peter Christensen). Under Thorning-Schmidts tre-et-halvt år opbrugte hun fem på posten (Thor Möger Pedersen, Holger K. Nielsen, Jonas Dahl, Morten Østergaard, Benny Engelbrecht). Nu har vi så Karsten Lauritzen.

I gennemsnit har Løkke og Thorning givet hver skatteminister otte og en halv måned. Eller 260 dage. Det er – undskyld jeg siger det – simpelthen til grin. Det er også at sjofle et ministerium, at man i den grad har brugt det som en svingdør for politikere.

Juniorministre på posten
For syv af de kortvarige ministre var det oven i købet første gang, at de var ministre. Kun to af dem havde reel erfaring fra området som fagordfører i Folketinget. Kun en var en politisk sværvægter. Resten var, da de indtog posten, reelt juniorministre. Det gælder også Lauritzen.

Man kan ikke med rimelighed forvente, at en ny minister kan nå at sætte sig ind i et så indviklet ministerium på så kort tid – og man kan ærligt talt heller ikke klandre den enkelte af de ni ministre for, at de ikke nåede at opdage, hvor store problemer der åbenlyst er i Skat.

Det er klart, at det gik særligt hurtigt under Thorning, fordi SF opførte sig så amatøragtigt i regeringen. Særligt problematisk var udnævnelsen af den komplet uerfarne Thor Möger Pedersen – ligesom Morten Østergaards urimeligt korte periode var til grin.

Når Løkke og Thorning har skiftet ministre så hyppigt i et ministerium, som nu har så enorme problemer, ja, så falder ansvaret altså tilbage på regeringscheferne. Hvis man vil have styr på et svært område - ja, så må man tage udnævnelsen af ministre meget alvorligt.

Lauritzen kan træde i karakter
Det er åbenlyst, at det har hverken Løkke eller Thorning gjort på dette område – og derfor er det mest rimeligt at lade pilen pege på dem, når årsagerne til de store problemer skal findes, end på den minister, som kortvarigt var betroet posten i en given periode.

Karsten Lauritzen, den nye skatteminister, ligner heldigvis en, som har styr på sit område. Han beviste i oppositionstiden, at han er en effen politiker - ganske vist på et andet område - og indtil videre tyder det faktisk også på, at han er villig til at træde i karakter som politisk chef. Den oprydning, han har sat i gang, giver mening.

Et rigtigt godt råd til Løkke til slut:

Lad nu Lauritzen beholde sit ministerium hele denne valgperiode. Det er på tide med en minister, der får tiden til for alvor at træde i karakter.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Nationalt kompromis om udlændingepolitik er et fantom Cordua: Nationalt kompromis om udlændingepolitik er et fantom Næste artikel Cordua: Egenrådigheden var Holsts værste fjende Cordua: Egenrådigheden var Holsts værste fjende