Tilrettede stramninger har støtte før behandling

ASYL: Efter to omgange rettelser er regeringens seneste udlændingestramninger klar til behandling i Folketinget. Særligt muligheden for at konfiskere værdier har givet ballade i flere partier.

Onsdag starter lovbehandlingen af et forslag, der har været debatteret længe, selvom det altså endnu ikke har været i folketingssalen.

Der er tale om stramninger af udlændingeloven, der blandt andet giver politiet hjemmel til at konfiskere kontanter og andre værdigenstande fra asylansøgere.

Lige siden Søren Pinds udtalelse om, at det kunne være en kuffert med diamanter, har spekulationerne gået på, hvad der risikerer at blive beslaglagt, hvordan politiet skal kunne vurdere eksempelvis smykker, og hvad der efterfølgende skal ske med værdierne.

Forvirringen har ført til, at lovforslaget allerede er blevet ændret to gange. I første omgang blev grænsen for, hvornår værdier skal beslaglægges, sat op fra 3.000 til 10.000 kroner. Det var ikke nok til at sikre opbakning til forslaget fra Socialdemokraterne og Konservative.

Derfor har integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg senest specificeret, at det ikke skal være muligt at konfiskere værdier med affektionsværdi, herunder vielsesringe, som er blevet nævnt hyppigt i debatten.

Uro i S
De rettelser har fået både S og K til at støtte forslaget.

Internt hos Socialdemokraterne er der dog endnu folk, der har svært ved at se fornuften i forslaget.

Udviklingsordfører Mette Gjerskov kalder over for TV 2 forslaget stærkt problematisk og siger, at hun får svært ved at stemme for forslaget. Hun afviser ikke at direkte stemme imod forslaget.

Stramningerne er en del af den udlændingepolitik, der i den seneste tid har fået flere venstrefolk til at forlade partiet, heriblandt Jens Rohde. Mette Gjerskov afviser dog, at hun skulle være på vej til at forlade Socialdemokraterne.

Udover konfiskation af værdier indeholder stramningerne blandt andet også en tredobling af perioden, udlændinge med midlertidig beskyttelsesstatus skal vente på familiesammenføring, til tre år.

Der optræder også en ændring af kriterierne, Danmark udvælger kvoteflygtninge ud fra, når det kommer til integrationspotentiale.

Løkke: Forslaget fremstilles unuanceret
Statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder forslaget et af de mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien. Ordene falder på et pressemøde tirsdag efter regeringsseminaret. Her siger han videre, at forslaget bliver fremstillet unuanceret i forhold til dets sigte.

”Når man ser på debatten, får man nærmest indtryk af, at når folk ankommer til grænsen, skal de vendes på hovedet, og så skal man se, om man ikke kan ryste den sidste mønt ud af lommen på dem. Det er fuldstændig fortegnet og forkert,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fortæller, at baggrunden for forslaget er, at tilkomne asylansøgere ikke har bedre vilkår end danske kontanthjælpsmodtagere. For at modtage kontanthjælp må ens formue ikke overstige 10.000 kroner.

”Derfor er det udtryk for fairness og ordentlighed at sige, at folk, der kommer til Danmark og skal indlede en asylproces, må som udgangspunkt dække deres egne udgifter, hvis de er formuende. Der er så den forskel, at til kontanthjælpsmodtagere kan man sige, at de ikke kan få hjælp. Det kan man ikke til en asylansøger, fordi der har vi et ønske om, at det er os, der designer hjælpen,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Onsdag er der altså 1. behandling af forslaget, som forventes vedtaget 26. januar. Læs mere om forslaget her og her.

Forrige artikel Samuelsen: Det bliver vanskeligere at finde hinanden Samuelsen: Det bliver vanskeligere at finde hinanden Næste artikel Minister åbner for bonus for at ansætte lærlinge Minister åbner for bonus for at ansætte lærlinge