Tandrensnings-penge var tiltænkt paradentose-patienter

FINANSLOV: Regeringens forslag om at spare 180 millioner på tandrensning kommer fra Sundhedsstyrelsen. Men ideen var oprindeligt at mindske brugerbetalingen for paradentosepatienter - ikke fængselsvæsnet.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, og tandlægerne tager sig endnu en gang til hovedet over regeringens forslag om at beskære tilskuddet til tandrensning med 180 millioner. Penge, der skal bruges i fængselsvæsnet. 

Men ideen er slet ikke ny. I en fem år gammel rapport foreslog Sundhedsstyrelsen, at man beskar tilskuddet til tandrensning. En beskæring, der groft sagt ville betyde, at man generelt kun kunne få tilskud til én tandrensning årligt hos tandlægen.

Sundhedsstyrelsen fik af daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opgaven for at komme med bud på, hvordan man kan mindske den store brugerbetaling, som blandt andet patienter med paradentose har. Og her var konklusionen i rapport klar:

"I lyset heraf kan der, uden at det medfører en forringelse af tandsundheden, foretages en omlægning af tilskudssystemet, så tilskuddet i højere grad tilgodeser patienter, der som følge af sygdom har særligt behov for tandpleje," konkluderede styrelsen i rapporten.
Her blev det også understreget, at socialt dårligt stillede er overrepræsenterede blandt paradentosepatienter.

VK-droppede forslag
Omlægningen ville - afhængigt af den endelige model - give omkring 175 millioner, blev det vurderet i rapporten. 

Rapporten blev dog hurtigt sat ud på en fjern hylde af VK-regeringen, fordi man ikke ønskede at ændre på brugerbetalingen på området. 

Enhedslisten afviser ikke at beskære tilskuddet til tandrensning, fordi eksperter i rapporten forsikrer, at det ikke vil skade danskernes tandsundhed. Men pengene skal blive på området, fastslår partiets sundhedsordfører. 

"Vi synes, det kunne være oplagt at bruge pengene på paradentosepatienter eller måske socialt udsatte grupper og studerende. S og SF var jo ude med et sådant forslag i valgkampen," siger Stine Brix.

Hun undrer sig over, at Socialdemokraterne og SF er gået fra at være imod enhver form for øget brugerbetaling i sundhedsvæsnet til ligefrem at hente penge fra sundhedsområdet til retsområdet.

Det er samtidig officiel radikal politik at omlægge brugerbetalingen i sundhedsvæsnet blandt andet for at mindske brugerbetalingen på tandområdet.

Tandlæger: Nu bliver det svært
Med rapporten i baghovedet er formanden for Tandlægeforeningen ekstra ærgerlig over regeringens udspil.

Han hæfter sig ved, at alle politikere er enige om, at blandt andet paradentosepatienter har en urimelig høj egenbetaling.

"Men uanset partifarve så er svaret altid, at man desværre ikke kan gøre noget, fordi der mangler penge. Nu fjerner regeringen så 180 millioner fra tandområdet. Dermed bliver det jo endnu sværere i fremtiden at finde penge til paradentosepatienterne," siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Hos Danske Handikaporganisationer er man enige.

"Det er meget beklageligt, at man ikke gør noget ved dette problem, når man nu endelig har fundet penge inden for området. Især fordi der jo er politisk enighed om, at der er denne skævhed på tandområdet," siger Stig Langvad, der er formand for Danske Handikaporganisationer.
 
Venstre og Konservative har ikke afvist, at man kan hente penge fra tandområdet til fængslerne. Konservaties sundhedsordfører undrer sig dog over forslaget.

"Regeringspartierne har jo længe talt for at mindske brugerbetalingen for nogle udsatte grupper på tandområdet. Men det er jo regeringens opgave at komme med forslag i finanslovforhandlingerne. Og vi mener ikke, at man skal bruge 180 millioner på tilskud til tandrensning, hvis det er unødvendigt," siger Benedikte Kiær.

Sundhedsminister Astrid Krag ønksede i går ikke at kommentere kritikken, fordi forhandlingerne om finansloven er i gang. 

Forrige artikel EL angribes efter tilbagetog EL angribes efter tilbagetog Næste artikel Overklasseunger tæsker klassekammerater i karakterræs Overklasseunger tæsker klassekammerater i karakterræs