Tæt på aftale om 41 milliarder til DSB

DSB: De røde partier er tæt på at lande en ti-årig trafikaftale om DSB's fremtid. Enhedslisten forventer flere togafgange, bedre forhold for personer med handicap og en samlet økonomisk ramme på 41 milliarder kroner til selskabet.

41,4 milliarder.

Så mange penge vil der strømme til DSB over en ti-årig periode, hvis der som forventet bliver landet en ny og smal politisk aftale blandt de røde partier i aften. Det fortæller Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.

"Det er min forventning, at vi lander en aftale i aften, og at den sender 41,4 milliarder til DSB over de næste ti år. Vi havde gerne set et højere beløb, men det er, hvad Finansministeriet ville være med til," siger Henning Hyllested.

Beløbet er på niveau med det, DSB får i dag, men Henning Hyllested glæder sig alligevel, fordi de borgerlige partier har stillet krav om at spare 300 millioner kroner på DSB om året.

Hyllested forventer også, at der med aftalen vil komme ti procent flere togafgange og flere siddepladser i togene. Det er særligt den sjællandske regionaltrafik og lyntog-trafikken, der får glæde af det, fortæller han.

Aftalen skulle også sikre bedre forhold for personer med handicap, der ikke længere skal varsle en rejse 48 timer i forvejen. Til sommer skal det være sænket til 24 timer, senere til 12 timer, og så skal det være målet i kontrakten, at det kommer helt ned på 2 timer.

Langstrakte forhandlinger
Partierne på Christiansborg har længe forhandlet om en ny kontrakt, som også handler om meget andet, end det Henning Hyllested kan fortælle.

Et stort spørgsmål, der har delt de politiske blokke, er, hvor meget af togdriften, der skal udbydes, så andre selskaber kan komme ind og køre på de danske skinner.

Derudover skal partierne stille en lang række servicekrav til DSB om blandt andet rettidighed, pålidelighed, overbelægning og kundetilfredshed.

Og så er der hele spørgsmålet om, hvilke tog der skal ud at rulle. Her har DSB lagt op til, at IC4-togene også fremadrettet skal være en del af togdriften.

Ifølge Altingets oplysninger mødes de røde partier kl. 18, hvor det er forventningen, at man lander en endelig aftale.

 

Forrige artikel Spørgetime: Det spurgte partilederne om Spørgetime: Det spurgte partilederne om Næste artikel Thorning: V har et meget afslappet forhold til deres tal Thorning: V har et meget afslappet forhold til deres tal