Stefan Löfven fortsætter som Sveriges statsminister

Bare to uger efter han blev væltet, kan den svenske statsminister igen forsøge at danne regering. Sidste gang var i 2018, og der tog det 134 dage.

Socialdemokraternes leder, Stefan Löfven, er tilbage på posten som Sveriges statsminister.

Det står klart efter en afstemning i Riksdagen onsdag.

Her måtte Löfven ikke have et flertal af Riksdagens 349 medlemmer imod sig, og det undgik han med bare to stemmer. 173 medlemmer stemte nej til, at Löfven skulle fortsætte som statsminister, mens 116 stemte ja, og 60 stemte blankt.

Ja-stemmerne kom fra Löfvens eget parti, Socialdemokraterne, og fra regeringspartneren Miljøpartiet. De blanke stemmer i Riksdagen, som dermed ikke stemte imod Löfven, kom fra Centerpartiet, Venstrepartiet og en enkelt løsgænger.

På det efterfølgende pressemøde opfordrede Löfven partierne til at tænke over, hvor de kan gå på kompromis.

"Landet har brug for en regering. Det er en problematisk parlamentarisk situation, men alle skal hjælpe og bidrage til en løsning. Vi kommer til at være lydhøre overfor, hvad partierne siger," sagde Löfven, og afslørede, at han vil præsentere sine ministre fredag.

To uger tidligere…

Den 21. juni måtte Löfven gå af som statsminister, efter hans regering havde tabt en mistillidsafstemning i Riksdagen. 

Afstemningen blev sat i værk, efter regeringens hidtidige støtteparti, Vänsterpartiet, havde været stærkt utilfredse med, at regeringen ville sætte huslejen fri for nybyggeri, så der ikke længere skulle være noget loft.

Da Löfven trak sig, var det op til oppositionens leder, Ulf Kristersson fra partiet Moderaterna, at danne en regering. Men efter samtaler med de andre partier i Sverige måtte han opgive. Det nævnte Löfven også på pressemødet onsdag:

"Lederen af den politiske opposition faldt uden at have en plan for, hvordan landet skulle styres. Efter to dage kastede han håndklædet i ringen," sagde den svenske statsminister, og understregede efterfølgende, at det er en "vanskelig situation".

Nu er det op til Löfven at forsøge at danne en ny regering. Da han vandt det seneste valg i 2018, tog det 134 dage. Dengang blev krisen løst med den såkaldte Januaraftale, der er en slags forståelsespapir mellem Socialdemokratiet, Miljöpartiet og de to borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna.

Da Sverige har faste mandatperioder, vil der, uanset hvad der sker i Löfvens forsøg på at danne en ny regering, komme valg igen i efteråret 2022.

Forrige artikel Dagens overblik: En halv million boligejere kan få skæve ejendomsvurderinger Dagens overblik: En halv million boligejere kan få skæve ejendomsvurderinger Næste artikel Socialdemokratiet sælger møder med statsministeren og topministre gennem erhvervsklub Socialdemokratiet sælger møder med statsministeren og topministre gennem erhvervsklub