Soldaterforening: Lad os få sagen endegyldigt afklaret

IRAK-KOMMISSION: Den politiske diskussion om Irak- og Afghanistankrigene skal ikke hænge som en mørk skygge over soldaterne, og derfor bør sagen afdækkes en gang for alle, lyder det fra soldaterforening.

Der har været meget politisk fokus på Irak- og Afghanistankrigene, efter regeringen valgte at lukke krigskommissionen i sommer.

Senest har Liberal Alliance foreslået, at man kan genåbne kommissionen og udvide den til også at omfatte Balkan-krigen. Det skriver Politiken.

Det er Hærens Konstabel- og Korporalforening positivt stemt overfor.

”Nu har det her fyldt så meget, nu må det afklares endegyldigt,” siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Ifølge ham betyder den manglende afklaring, at mange danskere stiller spørgsmåltegn ved, hvad der mon er af hemmeligheder, der endnu ikke er blevet afdækket.

”Det uafklarede må ikke komme til at hænge som en mørk skygge over de soldater, der har været ude og gøre deres pligt,” siger han.

Formanden for Hovedorganisationen af Officerer, Niels Henrik Tønning, synes, at det politiske slagsmål om kommissionen er uinteressant. Han ser hellere, at man bruger et eventuelt kommissionsarbejde til at se kritisk på de processer, der leder til, at man sender Forsvaret ud på missioner.

”Det her er primært en politisk diskussion mellem modstandere og tilhængere af tidligere missioner. Det er ligegyldigt. Hvis det skal være en god idé at lave en kommission, så skal det være med det sigte at gøre noget fremadrettet - simpelthen at drage en lære,” siger han.

Centralforeningen for Stampersonel, der er hærens største fagforening, understreger, at man ikke har noget problem med en genåbning af kommissionen. Der er ikke noget at komme efter i forhold til soldaterne, lyder det.

Liberal Alliance har tidligere forsøgt at få Justitsminister Søren Pind (V) til at offentliggøre dokumenterne fra den nedlagte kommissions arbejde. Men det har ministeren afvist.

Nu tegner der sig et politisk flertal for Liberal Alliances nye forslag bestående af Konservative og rød bloks partier. Dermed risikerer regeringen igen at være i mindretal i Folketinget.

Forrige artikel Løkke bebuder nye økonomiske reformer Løkke bebuder nye økonomiske reformer Næste artikel Sådan endte opgøret om tipsmidlerne Sådan endte opgøret om tipsmidlerne