Søren Espersen: Min kone valgte dansk statsborgerskab efter en landskamp

POLITIKERNES VM: Det var en landskamp mellem Danmark og England, som fik Søren Espersens (DF) engelskfødte kone til at tage beslutningen om at få dansk statsborgerskab. Selv har han en klar favorit-landskamp og har som journalist dækket en vigtig kamp i 80'erne.

Fodbold har altid fyldt meget i Søren Espersens liv. Før han blev politiker, var han sportsjournalist for både BT og Billed-Bladet. Han dækkede blandt andet optakten til VM i 1986 i Mexico, og under EM i 1992 dækkede han det danske landsholds kampe.  

Hvorfor er fodbold fedt?

"Det er den sport, som jeg er vokset op med. Der sker hele tiden noget, også selvom der ikke bliver scoret ret mange mål. Fire mål i en kamp, synes man, er mange. Målene er mere spektakulære i fodbold, og derfor husker man dem, men det er lige så meget alt det, der foregår omkring, som er fedt. Det er også spændende, fordi der er mange intriger både inden for og uden for banen."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"EM-semifinalen i 1992. Jeg så både semifinalen og finalen, og det var helt fantastisk. Derudover dækkede jeg selv landskampen i 1985 i Parken, hvor vi vandt 4-2 (Søren Espersen er uddannet journalist og arbejdede på BT i 1980'erne, red.). Vi spillede mod Sovjetunionen, som på det tidspunkt havde et meget stærkt hold. Alle de sovjetiske spillere var 2,16 meter høje og løb 100 meter på fire sekunder. Det var enestående, at vi vandt over dem."

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Da vi tabte til Jugoslavien i Parken i 1992 og derfor ikke kvalificerede os til EM. Der var min kone med til kamp for første gang, og der var rigtig dårlig stemning både før, under og efter kampen. Folk var sure og ærgerlige, og det var en træls oplevelse."

Har du haft nogen dårlige oplevelser med fodbold som journalist?

"Nej, men jeg husker en pinlig episode, da jeg skulle dække en kamp på Randers Stadion. Jeg må have været træt, for jeg faldt altså i søvn under kampen. Det dokumenterede den fotograf, som jeg havde taget med. Han lavede faktisk en hel billedserie af det. Det var ikke så godt."

Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde?

"Det er Ronaldo. Jeg har aldrig oplevet andre, som er så perfekt i alting. Han skyder lige godt med begge ben, er hovedstødsstærk, driblestærk, lynhurtig og målfarlig. Han har det hele, og han må være irriterende for dem, han møder, for de kan ikke stoppe ham. Han kan gå rundt og daske i nogle minutter, og så scorer han lige pludselig. Han er imponerende."

Hvilken fodboldspiller har betydet mest for dig?

"Michael Laudrup og Allan Simonsen har betydet mest for mig. Allan Simonsen især, for han var meget direkte i sit spil og ikke var ret stor af højde. Han var fænomenal, fordi han kunne springe rigtig højt og score med hovedstød, selvom han kun er en halv meter høj."

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Det er lang tid siden, men det var til en dansk venskabskamp i Parken, hvor jeg havde et af mine børnebørn med. Jeg kommer dog ikke på stadion så meget mere.

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Jeg skal se alle de kampe, jeg kan komme til. Hele min familie er ret interesserede i fodbold. Hvis det er Danmark, der spiller, så tager vi klaphatte på og gør lidt ud af det med øl og popcorn. Min kone vil også rigtig gerne se kampene, hvis Danmark eller England spiller.

Det er i øvrigt derfor, hun valgte at blive dansk statsborger efter 24 år. Vi sad og så en kamp mellem Danmark og England, hvor hun så holdt med Danmark, og der sagde jeg til hende: "Nu er det vist på tide".   

Hvilket land holder du med til VM?

"Først og fremmest Danmark. Men så har jeg nogle dejlige alternativer, nemlig England, og så synes jeg, det har været rigtig skægt med Island."

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Nej, men vi står op imens. Det er sjovere at høre de andre. Søren Lerby blev engang spurgt om, hvorfor han aldrig sang med på nationalsangen, og så svarede han: "Jeg kender ikke teksten". Det kunne han tillade sig at sige, som den eneste. Han var sjov."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Jeg synes, det var åndssvagt at vælge Qatar, fordi de ingen fodboldtradition har. Men Rusland fik værtskabet tilkendt for ni år siden, hvor der ikke var en kæft, der anede noget om Putin, Krim eller Ukraine. De fik værtskabet, fordi de kan skaffe gode stadioner og forhold."

"Vi kan ikke se ni år ud i fremtiden og gætte på, hvordan verdensituationen ser ud på det tidspunkt. Skulle vi det, så kan vi kun holde VM i Norge – de besætter ikke nogen andre lande, og de har gode forhold. Vi havde samme diskussion om OL i Beijing. Vi kan ikke få det perfekte. Med mindre vi vælger Norge hver gang."  

,

Forrige artikel Thomas Lauritzen: EU-topmødet løser et problem for Løkke Thomas Lauritzen: EU-topmødet løser et problem for Løkke Næste artikel Dagens overblik: Ammitzbøll-Bille anklages for misbrug af embedsværk Dagens overblik: Ammitzbøll-Bille anklages for misbrug af embedsværk