Socialdemokratisk sydjyde skal sikre sammenhængskraft i Thy og Tingbjerg

Den nye indenrigs- og boligminister er en klassisk socialdemokrat med stærke bånd til provinsen, der har talt om sammenhængskraft i et årti. Han skal sikre Socialdemokratiet en bedre profil i byerne, mener kommentator, men selv forudser han ingen revolutioner i linjen. 

Christian Rabjerg Madsen havde måske set valgnederlaget komme.

Allerede to år inden folketingsvalget i 2015, der kostede Socialdemokratiet regeringsmagten og gjorde Dansk Folkeparti til det største parti i Sydjylland, talte den lokale folketingskandidat Christian Rabjerg Madsen i hvert fald dunder imod den stigende geografiske ulighed.

“Whiskybæltet er simpelthen blevet for meget whisky. Ghettoerne er blevet for meget falafel. Vi lever ikke længere sammen på tværs. Danmark er i den grad blevet et opdelt land,” sagde den 27-årige folketingskandidat dengang ved Socialdemokratiets kongres.

Da partiet to år senere slikkede sårene på endnu en kongres, var han tilbage på talerstolen.

“Når vi skaber et Danmark i balance, kræver det, at vi prioriterer de lokale uddannelsesinstitutioner, bedre infrastruktur i hele landet og mulighed for at låne i hele landet til både bolig og erhverv,” lød det her.

Nu får den i dag 36-årige Christian Rabjerg Madsen ansvaret for at føre netop de paroler ud i livet.

Da Mette Frederiksen mandag udnævnte ham til chef for Indenrigs- og Boligministeriet, lød opgavebeskrivelsen således næsten som en gengivelse af kongrestalen fra 2015.

“Det, der kendetegner Indenrigsministeriet i dag, er, at under den her regering er vi først og fremmest optaget af, at man kan bo, leve, arbejde og uddanne sig i alle dele af Danmark,” sagde statsministeren her.

Rundet af provinsen

Christian Rabjerg Madsens vej til Indenrigs- og Boligministeriet vil kunne fungere som skabelon for, hvordan en håbefuld ung socialdemokrat når til tops i dansk politik.

Han blev født i Silkeborg, er opvokset i Varde og Ølgod og efter at være blevet student, læste han statskundskab i Aarhus, hvor han også var formand for Frit Forum, inden han flyttede adressen til Kolding for at blive folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Gennem en årrække har han med centrale poster som både miljø-, finans- og politisk ordfører talt om og forsvaret sit partis politik på Christiansborg.

Nu står han som ny minister til at skulle tage stafetten videre for den markante værdipolitiske drejning med blik for både udsatte boligområder og livet i provinsen, som hans forgænger på posten, Kaare Dybvad Bek, har givet det ellers driftstunge ministerium.  

Og selv om det ikke er de dagsordener, Christian Rabjerg Madsen er blevet mest kendt for på Christiansborg, så har han et godt udgangspunkt for i hvert fald at forstå verden, som den leves og opleves lidt længere væk fra de store byer.

Det er i hvert fald vurderingen fra hans politiske bagland i Kolding og det sydvestlige Jylland.

”Det er jo en mand fra Ølgod, som har indledt sin politiske karriere i Kolding. Så han er rundet af alt det, som handler om vilkårene ude omkring i Danmark,” siger Christian Haugk, der er tidligere socialdemokratisk borgmesterkandidat i Kolding Kommune.

Han var med, da Christian Rabjerg Madsen i 2011 blev valgt som folketingskandidat i området for første gang.

En stille og rolig fyr. Men…

Dengang var Christian Rabjerg Madsen kampagneleder for Nicolai Wammen med base i Aarhus, men flyttede så til Kolding, hvor han også boede, da han et par år senere fik job som udviklingskonsulent på sin gamle hjemegn i Varde Kommune.

”Jeg tror, at han bliver rigtig god som minister. For det første fordi han selv har prøvet at være ansat i en kommune. Men også fordi han kender det område, han kommer fra og de problematikker, man kan have i en landkommune,” siger Niels Ole Beck, der er formand for Socialdemokratiet i Region Syddanmark.

Niels Ole Beck kommer selv fra Varde, hvor Socialdemokratiet er et minoritetsparti og hvor de kommunale embedsmænds arbejdsgivere i sidste ende er det dominerende Venstre-flertal i byrådet.

Ifølge ham har Christian Rabjerg Madsen stadig nogle karaktertræk, som er udbredte i den del af landet.

”Han har den der sydvestjyske ting over sig. Han er på mange måder en stille og rolig fyr. Men når der skal handles, så gør han det,” siger Niels Ole Beck.

På det professionelle plan er det ikke mindst egenskaber som beredvillig, skarpsindig, ambitiøs og driftsikker, der indgår i skudsmålet fra partifællerne i baglandet.

Og selv om Christian Rabjerg Madsen har bevaret en tæt kontakt til sin kreds og egn, så er der ingen tvivl om, hvor hans ambitioner ligger.

”Mit indtryk er, at han hele tiden og i den grad har brændt for sit folketingsarbejde,” siger Birgitte Munk Grunnet, der er viceborgmester for Socialdemokratiet i Kolding Kommune.

Et stort hængeparti

Selvom den nye bolig- og indenrigsminister har stærke bånd til provinsen, får han også en særlig opgave i at profilere sit parti stærkere i byerne.

Det mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Ved sidste års kommunalvalg fik Socialdemokratiet nemlig en alvorlig lussing i byerne, og derfor bør indenrigs- og boligministeren arbejde for at rette op på forholdet til byvælgerne, inden de igen skal fælde dom over arbejderpartiet. 

"I byerne har mange vælgere fået en idé om, at socialdemokraterne hele tiden taler hovedstaden ned, og at der er gået for meget Vipperød Mark (Kaare Dybvad Beks hjemstavn, red.) i den. Der er ingen tvivl om, at de skal finde en ny balance, hvor man fastholder, at man skal kunne leve og bo i alle dele af landet, mens man samtidig lidt mere offensivt dyrker de kvaliteter, som en by som København har,” siger Erik Holstein. 

Samtidig er det et stort problem for regeringen, at et af de store løfter til vælgerne om flere billige boliger aktuelt er alvorligt udfordret.

Selvom Kaare Dybvad Bek i efteråret landede en stor boligaftale, hvor der blev givet politisk håndslag på boliginvesteringer for ti milliarder kroner, er byggeriet i almensektoren, der skal levere de billige boliger, nemlig næsten sat i dvale på grund af høje byggepriser. 

Det er ministeren nødt til at finde en løsning på, mener Erik Holstein.

“Det er virkelig et hængeparti, som de skal de levere på. Det ser rigtig skidt ud, hvis de kommer ind i en valgkamp, hvor det almene boligbyggeri stadig er gået helt i stå. Det vil virkelig trække ned hos vælgerne," siger han.

Selv ser den nye minister imidlertid ingen behov for at ændre på den linje, som hans forgænger har lagt. 

"De pejlemærker, som jeg har for mit politiske arbejde i forhold til sammenhængskraft, balance og blandede byer, er de samme, som den tidligere ministers," siger han. 

,

Forrige artikel Her er hele Pia Olsen Dyhrs tale ved 1. maj Her er hele Pia Olsen Dyhrs tale ved 1. maj Næste artikel Danmarks nye justitsminister har lært at elske retsstaten Danmarks nye justitsminister har lært at elske retsstaten