Socialdemokraterne vinder vælgere fra DF

VÆLGERVANDRINGER: En hård flygtningekurs ser ud til at give afkast for Socialdemokraterne, der henter vigtige vælgere fra Dansk Folkeparti.

Socialdemokraterne henter få, men vigtige vælgere hen over midten fra Dansk Folkeparti.

Det viser en analyse af vælgervandringerne fra Folketingsvalget til marts, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

“Det er relativt små tal, men vandringen fra Dansk Folkeparti til Socialdemokraterne er faktisk den største vandring hen over midten i denne valgperiode. Det bør Socialdemokraterne være rigtigt glade for,” siger Kasper Møller Hansen.

Der en tale om en lille forskubbelse af vælgere, da vælgerne generelt er trofaste mod det parti, de stemte på ved valget i juni 2015. Men på trods af trofastheden lykkes det for Socialdemokraterne at hente vigtige stemmer fra den borgerlige lejr.

Kasper Møller Hansen vurderer, at forklaringen på rykket fra de borgerlige til Socialdemokraterne og fra Socialdemokraterne til resten af rød blok skal findes i socialdemokraternes hårde kurs over for flygtninge.

“Den strammerpolitik, som S er slået ind på i flygtningespørgsmål, synes at have været en rigtig strategi. Var Socialdemokraterne gået imod regeringens flygtningestramninger, kunne vi meget vel have set en fortsat strømning af vælgere fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti. Nu har vi det modsatte,” siger han.

Artiklen fortsætter efter figuren.

Vandringerne fra de borgerlige partier til Socialdemokraterne er afgørende for, at rød blok siden valget har hentet lidt ind, så rød og blå blok i dag er næsten lige store. Internt i rød blok har Socialdemokraterne afgivet vælgere til de andre røde partier.

“Så betyder det mindre, at de taber tre gange så mange vælgere til resten af rød blok,” siger Kasper Møller Hansen.

Socialdemokraterne henter netto 0,6 procentpoint fra de borgerlige partier, hvoraf halvdelen kommer fra Dansk Folkeparti. Det svarer til, at godt 12.000 vælgere – næsten nok til et mandat – har fået lyst til at flytte krydset fra Dansk Folkeparti til Socialdemokraterne.

Bevægelserne kan måske forekomme marginale, men de er tilstrækkeligt tydelige til, at man kan regne med dem, understreger Kasper Møller Hansen. Det skyldes først og fremmest, at de vælgervandringsanalyser, der laves for Altinget, baserer sig på et meget omfattende talmateriale.

“Sædvanligvis har man omkring 1.000 respondenter i en meningsmåling. I denne analyse baserer vi os på godt 11.000. Det betyder, at bevægelser på eksempelvis 0,3 procentpoint er ret sikre. Man skal dog op på 0,4 procentpoint, før en bevægelse med 95 procents sandsynlighed er signifikant,” forklarer Kasper Møller Hansen.

Se alle vælgervandringerne på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her. 

Forrige artikel Ny måling: Løkke er fortsat upopulær Ny måling: Løkke er fortsat upopulær Næste artikel Efter landbrugspakken: Færre danskere er kritiske over for miljølempelser Efter landbrugspakken: Færre danskere er kritiske over for miljølempelser