Slutspurt: S-R vil kickstarte debat om økonomi

UDSPIL: Søndag præsenterede regeringspartierne hver sin økonomiske 2025-plan. Der er enighed om en offentlig vækst på 0,6 procent, ligesom begge partier efterlyser en plan fra Venstre. Vi håber på vækst i den offentlige sektor, lyder svaret fra Venstre.

”Venstre har sagt, at de ønsker en 2025-plan, og derfor er det ikke urimeligt, at Venstre fortæller, hvilke sigtelinjer de har for deres 2025-plan. Og hvordan nulvæksten skal udspille sig over de næste ti år.”

Ordene falder fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) søndag formiddag på et pressemøde på Christiansborg.

Og hvis nogen skulle være i tvivl om, at Socialdemokraterne vil have debatten om velfærd og den økonomiske politik tilbage som det centrale spørgsmål i valgkampen, så slog finansministeren det effektivt fast:

”Grundlæggende er fundamentet for alle andre debatter et spørgsmål om, hvad vi har råd til. Så økonomi bør diskuteres intenst de sidste dage i valgkampen,” sagde Bjarne Corydon (S).

Ønsket om at tale økonomi og herunder særligt vækst i den offentlige sektor er måske heller ikke helt underligt, set med Socialdemokraternes øjne. En meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget, viser nemlig, at danskerne hellere vil bruge penge på den offentlige sektor frem for skattelettelser.

Socialdemokraternes forsøg på at kickstarte debatten om den offentlige sektors størrelse tager udgangspunkt i et nye udspil om dansk økonomi frem mod 2025, som blev præsenteret under pressemødet.

Corydon: Kursen er stram
Her fastholder partiet den samme vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent som frem mod 2020, hvilket lige nøjagtig er nok til at dække de ekstra udgifter, som fremtiden med flere ældre byder på.

Finansministeren betegner kursen som stram.

”Det, vi lægger frem i dag, er stramt. Og jeg er ikke det mindste i tvivl om, at der vil komme overbud fra mange sider i dansk politik. Der vil komme meldinger om, at det her er for lidt,” sagde Bjarne Corydon.

Af udspillet fremgår, at Socialdemokraterne budgetterer med et fortsat skattestop på ejendomsværdi, og at man faktisk forventer, at der er et større økonomisk råderum end de 0,6 procent, der sættes af til velfærd. Og så fortalte statsministeren, at en ny rød regering vil fremlægge vækstinitiativer hvert år. Hvilke står dog ikke klart.

Men statsministeren afviser, at partiet her er ukonkret.

”Jeg opfatter det ikke som diffust. Det er en meget specifik reformdagsorden, som vi bringer på banen. Vi har hele tiden været optaget af, at vækst skal være et nyt reformspor,” sagde Helle Thorning-Schmidt.

Radikale enige i mål for offentlig vækst
Tre timer senere var Radikale rykket ud i det gode vejr i Bibliotekshaven lige uden for Christiansborg. Og her var temaet også den økonomiske politik frem mod 2025. I forhold til offentlig vækst går Radikale i samme takt som regeringspartneren. 

”Demografien kræver, at der er en offentlig vækst på 0,6 procent. Derfor er det prisværdigt, at Socialdemokraterne klart og tydeligt siger, at der er det behov,” sagde partileder Morten Østergaard (R).

Radikale vil dog mere med dansk økonomi. I partiets 2025-plan "Ansvar for Fremtiden" peger man på en rækker velkendte reform-ønsker, der skal sikre et langvarigt økonomisk opsving. Det handler blandt andet om en skattereform, der sænker skatten på arbejde og hæver den på boliger, at man hæver pensionsalderen, og at man giver lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft.

Morten Østergaard appellerede også til, at Venstre kommer på banen.

”Vi savner at høre, hvordan Venstre og Lars Løkke Rasmussen konkret vil håndtere udfordringerne. Det kan ikke nytte noget, at valget bliver reduceret til et spørgsmål om, hvor mange flygtninge der kommer til Danmark,” sagde han.

V forventer offentlig vækst
Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, glæder sig over, at både Socialdemokraterne og Radikale er optagede af Venstres politik. Han afviser dog, at partiet kommer med en 2025-plan. 

”Vi går til valg på at diskutere, hvad vi vil de næste fire år. Det er den periode, som det her folketingsvalg drejer sig om. Den 18. stemmer vi om, hvilken politik der skal føres de næste fire år,” siger Kristian Jensen.

Han vil ikke give nogen garantier for, at Venstre vil gå ind for offentlig vækst efter 2020. Men det er målet:

”Vi håber og forventer, at der kommer så meget gang i dansk økonomi, at der er råd til at have en beskeden vækst i den offentlige sektor. Er det en garanti? Nej, det er en forventning,” siger Kristian Jensen.

Så verdens største offentlige sektor må egentlig gerne blive større, så længe det sker efter 2020?

”Det kan jo være, at den ikke længere er den største i verden, når vi kommer til dertil,” siger Kristian Jensen.

Røde partier vil have mere
Enhedslisten mener, at det er godt, at Socialdemokraterne vil bruge penge på den offentlige sektor. Men at den kommende finansminister skal hive en større pung op af lommen. 

“En vækst på 0,6 procent vil ifølge Bjarne Corydon følge den demografiske udvikling. Men det er bare et udtryk for, at de ikke vil skære ned frem mod 2025. Der mangler stadig investeringer,” siger Enhedslistens gruppeformand Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

SF bakker også op, men udtrykker samtidig bekymring for de årlige vækstinitiativer, som Socialdemokraterne lægger op til.

“Hvad mener Socialdemokraterne med de vækstfremmende initiativer, de oplister i deres plan? Er det nye selskabsskattelettelser til de store virksomheder? Hvis der er råd til det, men ikke til flere pædagoger til vores børn og en dagpengeløsning, så er det en helt forkert prioritering, som SF ikke kan bakke op om,” siger formand Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

Forrige artikel Fagbosser: Vi har før lavet gode aftaler med de borgerlige Fagbosser: Vi har før lavet gode aftaler med de borgerlige Næste artikel Folkemødet slår deltagerrekord Folkemødet slår deltagerrekord