Skatteminister vil ikke slippe skattestoppet

INTERVIEW: Skatteminister Peter Christensen (V) ønsker fortsat at lade sig binde af skattestoppet – selv om han også mener, det er nødvendigt at omformulere det.

Rygterne om skattestoppets død er stærkt overdrevne.

Nogenlunde sådan er budskabet fra Danmarks nye skatteminister, Peter Christensen (V), der i et interview med Altinget | Skat i dag forsikrer om, at han og regeringen fortsat ønsker at lade sig underlægge de politiske bindinger, som skattestoppet indebærer.

Det på trods af, at regeringen har måttet hugge en hæl og klippe en tå på skattestoppet i de sidste par år og sidste år oven i købet lod skatten på arbejde stige.

"Jeg anerkender til fulde, at der er hjørner af den omlægning, vi lavede i skattereformen i 2009, som bryder med formuleringen af skattestoppet og den definition, som vi havde og har, ligesom vi i genopretningsplanen suspenderede skattestoppet," siger Peter Christensen og fortsætter:

"Og derfor kan jeg da godt forstå, hvis der er nogen, der spørger, om vi ikke længere kan fæstne lid til det skattestop, som vi har været trygge ved i ni år. Men mit budskab er, at det kan de, og man kan jo stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor vil S og SF have det aflivet? Det er, fordi der er nogle bindinger i det. Hvorfor vil vi gerne bevare det? Fordi der er nogle bindinger i det."

To suspensioner
Skattestoppet, der blev indført i 2002 af den borgerlige regering, tilsiger, at ingen skat eller afgift må stige overhovedet. Kun, hvis miljø- eller EU-krav eller andre tvingende årsager gør det nødvendigt, må de stige, forudsat at hele provenuet bruges til at sætte en anden skat eller afgift ned.

Regeringen åbnede imidlertid det efterhånden berømte "vindue" i skattestoppet, da den gennemførte skattereformen i 2009, som hævede og sænkede en lang række skatter og afgifter, men dog alt i alt endte provenuneutral for staten. Året efter gennemførte regeringen og Dansk Folkeparti i genopretningsplanen derudover egentlige skattestigninger på mere end otte mia. kr. - endnu et brud på skattestoppet, som imidlertid blev retfærdiggjort med den truende økonomiske krise.

S-SF har forladt skattestoppet
Socialdemokraterne har i den fælles skatteplan med SF helt forladt skattestoppet. De to partier vil gennemføre nye skattestigninger for 18 mia. kr., hvis de vinder regeringsmagten efter næste folketingsvalg.

"Jeg kan jo godt mærke på oppositionen, at fordi vi i to tilfælde har suspenderet skattestoppet, så siger de, at det slet ikke findes mere. Men det er der jo en god grund til. De hader den binding, der ligger i det, nemlig at man skal sende pengene tilbage til folk - og derfor vil de gerne benytte lejligheden til at slå det helt ihjel. Men det får de ikke lov til," siger Peter Christensen.

Fortsatte bindinger - men med ændringer
Selv om regeringen har brudt skattestoppet flere gange, fastholder skatteministeren, at det efter næste valg rent faktisk vil virke disciplinerende på politikernes - også den borgerlige regerings - trang til øgede skatter og højere offentlige udgifter.

"Hvis ikke vi holder fast i skattestoppet fremadrettet, er der frit slag. Jeg må jo konstatere, at selv efter ni år med en borgerlig regering er selvdisciplinen ikke af en art, hvor det er en god idé ikke at have et skattestop," siger Peter Christensen.

Energiudspil ændrer formulering
Men selv hvis regeringen genvinder magten ved næste valg, og skattestoppet således består, vil danskerne dog skulle vænne sig til et skattestop, der ser en smule anderledes ud end i dag.

I forbindelse med et nyt energiudspil fra regeringen har den således ændret definitionen af skattestoppet, således at det nu bliver tilladt at indføre og forhøje en ny afgift på energi, fordi indtægterne fra afgifterne på fossile brændsler forventes at blive mindre i fremtiden. Det var ikke tilladt under den tidligere skattestopsdefinition.

Ligeledes har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslået, at skattestoppets definition ændres, så man kan hæve afgifter på f.eks. cigaretter og alkohol, hvis det skønnes nødvendigt af sundhedsmæssige hensyn.

"Det kan godt være, vi skal ændre definitionen på skattestoppet, bl.a. i forhold til energipolitikken. Men det er det helt afgørende for mig, at vi holder fast i det," siger Peter Christensen.

Kan man sige det sådan, at du går ind for et dynamisk skattestop?

"Dog ikke mere dynamisk, end at det står klart, jeg vil advare mod for meget dynamik. Det vil som hovedregel gå ud over de danske skatteydere."

Forrige artikel Ny undersøgelse skal vise hvem huslejereguleringen gavner Næste artikel Greenpeace skoser regeringens fiskeriindsats Greenpeace skoser regeringens fiskeriindsats