SF og R: Utålmodige med evaluering af offentlighedsloven

Sofie Carsten Nielsen (R) i Folketingssalen 26. februar 2016.

OFFENTLIGHEDSLOV: Utilfredshed med offentlighedsloven førte fredag til fremsættelse af et beslutningsforslag om afskaffelse af dele af loven. Forligspartierne R og SF var utålmodige og ønskede at fremskynde evaluering af loven, men vil forsat løse problemet i forligskredsen.

Offentlighedsloven var fredag sat til debat i Folketingssalen af Mette Bock (LA), som under debatten foreslog at afskaffe tre af de mest kontroversielle paragraffer i loven.   

”Man har gjort sig de første erfaringer med en række kontroversielle bestemmelser paragraf 22, 24 og 27. Jyllandsposten og Information har dokumenteret at svarfristen på 7 dage overskrides med flere uger,” lød det blandt andet fra Liberal Alliances ordfører.

Mette Bock havde også noteret sig, at der også i andre partier, som er en del af forligskredsen, var utilfredshed med forvaltningen af loven og det førte til fremsættelse af et beslutningsforslag, som afskaffer de tre omstridte paragraffer.

SF og Radikale Venstre virkede stålsatte på at fremskynde udviklingen, men ville søge at løse problemet indenfor forligskredsen.

"Vi respekterer, at vi er en del af en forligskreds, og vi har sat gang i en proces i forligskredsen, men vi er utålmodige,” lød det blandt andet fra retsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) på talerstolen.

Forslaget blev dog ikke modtaget med åbne arme fra regeringen. Justitsminister Søren Pind (V) talte således for, at det hensyn, som de omstridte paragraffer skulle tage hensyn til, var relevante.

”Reglerne er blevet til for at beskytte den politiske proces. Når man følger debatten, får man indtryk af, at den proces burde foregå i TV 2 News eller lignende fora," lød det fra ministeren.

Jan E. Jørgensen (V) satte spørgsmålstegn ved journalisters indlæg som et upartisk indlæg, og at metoden, som var blevet brugt i Dagbladet Information, ikke var særlig anvendelig, da der blandt andet manglede sammenligninger med den tidligere offentlighedslov. Men Jan E. Jørgensen var ikke afvisende for at fremrykke den allerede planlagte undersøgelse.

”Kan vi fremrykke den undersøgelse, som skulle have været iværksat den 1. januar 2017 til et tidligere tidspunkt? Det vil jeg slet ikke afvise,” lød det fra Jan E. Jørgensen.  

Forligskredsen bag offentlighedsloven har indledende holdt møde med justitsministeren med henblik på det videre forløb, og der bliver stemt om forslaget fremsat under debatten 1. marts.

Forrige artikel Departementschef Henrik Studsgaard takkede Eva Kjer for samarbejdet Departementschef Henrik Studsgaard takkede Eva Kjer for samarbejdet Næste artikel Færøerne: Vi vil hellere have venskabskamp i fodbold end flagdag Færøerne: Vi vil hellere have venskabskamp i fodbold end flagdag