S vil ikke love tilbagerulning af medieaftale: Det afgør økonomien

FORLIG: Den nye medieaftale møder skarp kritik fra hele oppositionen, og flere partier melder sig allerede klar til at rulle aftalen tilbage, hvis magten skifter efter valget. Socialdemokratiet vil dog ikke love en tilbagerulning.

"Hvad vi konkret måtte gøre efter et valg, afhænger af den økonomi, vi overtager, og hvor langt man er kommet med at implementere aftalen."

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, da han bliver spurgt til, hvorvidt Socialdemokratiet vil rulle den nye medieaftale tilbage, hvis de skulle stå med regeringsmagten efter et folketingsvalg.

"Der er både ting, som vi er enige i, men der er også klart ting, hvor vi ikke er enige i den aftale, der er indgået," siger han til Altinget og fortsætter:

"Men vi vil selvfølgelig arbejde for, at vores mediepolitik bliver gennemført."

Røde partier klar til tilbagerulning
Fra andre oppositionspartier er udmeldingen mere klar.

Både Radikale Venstre, Enhedslisten og SF vil rulle aftalen tilbage efter et folketingsvalg.

Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, udtaler blandt andet i en pressemeddelelse:

"Samlet set er medieforliget helt uacceptabelt. Det forlig må ikke holde fem minutter efter næste folketingsvalg."

Også SF er ude med riven efter det nye forlig og mener, at det bør ændres efter et valg.

"Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at lave det om efter et valg," skriver Zenia Stampe på Facebook.

Problemet er besparelserne
Selv om Socialdemokratiet ikke vil konkretisere, hvad de gerne vil prioritere at rulle tilbage, er Mogens Jensen meget tydelig omkring, hvad partiet er utilfreds med i den nuværende aftale.

"De samlede besparelser på dansk produceret indhold er alt for store i en tid, hvor mediebilleder flyder over med store internationale aktører," siger han.

Inden Socialdemokratiet blev smidt ud af forhandlingerne, var regereingen villig til at hæve Public Service-Puljen til 220 millioner kroner. Nu er puljen endt på 101 million kroner, og selv om det stadig er en forøgelse i forhold til de 35 millioner kroner, som puljen er på i dag, er Socialdemokratiet langt fra tilfreds. 

"Der er fint, at der er 101 million kroner i Public Service-Puljen, men når der samlet bliver sparet 1,1 milliard kroner på danskproducerede programmer, er det tæt på ingenting i den sammenhæng," siger Mogens Jensen.

Aftalen kort
Aftalen øremærker blandt andet 25 millioner kroner til en ny pulje, der skal styrke lokale og regionale ugeaviser.

Radiostationen Radio24syv, hvis sendetilladelse skal genudbydes til oktober næste år, vil fremover have hovedsæde vest for Storebælt. Derudover sender man en ny radiokanal og en ny tv-kanal i privat udbud, der også skal have hovedsæde i Vestdanmark.

Alt dette finansieres af nedskæringerne i DR, der blev aftalt i marts måned før medieforhandlingerne.

Aftalen byder også på en momsfritagelse af digitale medier, mens regeringen efter pres fra Dansk Folkeparti har måttet opgive ønsket om at privatisere TV 2 og lukke FM-båndet. 

Forrige artikel Hurtigt overblik: Her er de aftaler, regeringen har landet på dagen før sommerferien Hurtigt overblik: Her er de aftaler, regeringen har landet på dagen før sommerferien Næste artikel EU-chefer øger presset på May EU-chefer øger presset på May