S og R kommer Venstres milliardplan til undsætning – mod ny aftale

FORHANDLING: Regeringen risikerer at komme i mindretal med sin aftale om kommunernes økonomi, efter Konservative har trukket støtten. Men nu er Socialdemokraterne klar med en hjælpende hånd, hvis Venstre vil indgå en aftale om, at aftalepartierne altid stemmer for fremtidige kommuneaftaler.

Torsdag skabte Konservative et borgerligt sommerdrama, da partiet trak støtten til regeringens milliardaftale om kommunernes økonomi i 2016.

Det skete, fordi grundskylden flere steder vil stige med den nye aftale. Dermed stod regeringen til at komme i mindretal, når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fredag skal forsøge at finde flertal for aktstykket i Finansudvalget.

Men dramaet ser nu ud til at være afværget, efter Socialdemokraterne har rakt en hjælpende hånd ud. Folketingets største parti erklærer sig klar til at stemme for aftalen, hvis Venstre forpligter sig til at støtte kommuneaftaler i fremtiden, så aftalepartierne – Socialdemokraterne og Venstre og formentlig Radikale og Dansk Folkeparti - altid stemmer for kommuneaftaler.

På et møde i Finansministeriet fredag formiddag har Socialdemokraterne og regeringen forhandlet, og ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, skulle finansministeren have forsikret, at Venstre vil stemme for de kommunale aftaler, som en kommende S-ledet regering måtte indgå med KL og Danske Regioner, hvis Socialdemokraterne siger ja til regeringens kommuneaftale, som skal stemmes igennem fredag.

"Der er givet en klar garanti fra Claus Hjorts side. Ikke alene for den nuværende regerings vegne, men også på partiet Venstres vegne, og det vil også komme til at fremgå af den skriftlige aftale, vi har bedt om, at der bliver lavet," siger Nicolai Wammen ifølge TV 2 News. 

Han understreger dog, at aftalen om kommunernes økonomi ikke ser ud, som Socialdemokraterne havde ønsket:

"Aftalen er ikke en blomst, der er groet i den socialdemokratiske have. Vi ville have lavet en anden aftale, hvis vi sad i regeringen," siger Nikolai Wammen.

Claus Hjort Frederiksen mødes igen først på eftermiddagen med Socialdemokraterne, hvor også Radikale og Dansk Folkeparti kommer. 

Hos Konservative, der trak støtten til milliardaftalen, er man ikke glad for, at aftalen ser ud til at blive vedtaget. 

"Det betyder jo nu, at grundskylden stiger med 6,6 procent for tusindvis af danske familier, som nu må leve med usikkerheden om hvorvidt de har råd til at blive boende. Det synes jeg er urimeligt, siger Brian Mikkelsen til TV 2 News, og han er overrasket over Venstre og Socialdemokraternes nye håndslag:

"Det låser Venstre til en politik de kommende år. På et tidspunkt om mange år kommer der måske en SR-regering. Vil Venstre så også låse sig fast på altid at stemme for, hvis Radikale Venstre foreslår at lade boligskatterne stige? Det er jo et helt håbløst signal at sende. Men det må Venstre forsvare."

Forrige artikel Eva Kjer henter spindoktor i tobaksindustrien Eva Kjer henter spindoktor i tobaksindustrien Næste artikel Troels Lund Poulsen har ansat ny spindoktor Troels Lund Poulsen har ansat ny spindoktor