Russisk oppositionspolitiker meldes død i fangelejr én måned før præsidentvalg

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj meldes død i fængslet kort før Ruslands præsidentvalg.

Den russiske oppositionspolitiker og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj meldes død i et sibirisk fængsel.

Det skriver britiske BBC.

Det er fængselsvæsenet i Yamalo-Nenets-regionen, hvor han afsonede sin dom, der fredag har oplyst om dødsfaldet. Navalnyj blev i december 2023 flyttet til det nye fængsel i Sibirien, efter at hans advokater i en uge ikke var blevet oplyst om, hvor han befandt sig.

Hverken Navalnyjs kone, Julia, eller talsperson har ifølge BBC endnu været i stand til at bekræfte nyheden. 

Det uafhængige russiske medie Sota.vision har delt en video, som angiveligt er blevet filmet under et retsmøde torsdag, hvor 47-årige Navalnyj deltog via videolink. Den fængslede politiker smiler på videoen og ser ikke ud til at være synligt syg.

{{toplink}}

Navalnyj er kendt som en af Vladimir Putins skarpeste kritikere og mest seriøse udfordrere. 

I august 2020 blev han forgiftet med nervegiften novitjok, men Kreml afviste at have stået bag. Efter behandling i Berlin tog Navalnyj flyet til Rusland, hvor han blev anholdt kort efter landingen.

Det resulterede i en dom på 11 års fængsel. Dertil kommer en dom på 19 års fængsel, som han er blevet idømt i 2023.

Navalnyjs advokater og allierede betragter dommene som rent politisk motiverede og som noget, Putins styre har iværksat for at forhindre ham i at være politisk aktiv. Der er valg til Ruslands præsidentembede i næste måned fra 15. til 17. marts.

Aleksej Navalnyj var blandt de nominerede til Nobels fredspris 2023. {{toplink}}

Forrige artikel Topchef i forsyningsselskab fratræder Topchef i forsyningsselskab fratræder Næste artikel Hüttemeier stopper som Venstres partisekretær: Hüttemeier stopper som Venstres partisekretær: "Kriser i politik slider"