Risbjerg: Rekordstor tilslutning til DF

RISBJERGS SNIT: Mere end hver femte vælger vil stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var folketingsvalg nu. Dermed er partiet større i målingerne end S. Det vækker minder om 1973, siger valgforsker.

Mens Socialdemokratiet går tilbage i meningsmålingerne for fjerde måned i træk, så har Dansk Folkeparti nu rekordstor tilslutning fra vælgerne.

Godt hjulpet på vej af diskussionen om risikoen for velfærdsturisme er DF gået frem med 4 procentpoint i 2014, og partiet står nu til at få hele 20,8 pct. af stemmerne.

Det viser Altinget.dks kvalitetsvægtede gennemsnit af marts måneds meningsmålinger, som er lavet af professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

S står blot til at få 18,9 pct., og dermed er DF for anden gang nogensinde større end S set over en hel måneds målinger. Første gang var i september 2013. Men dengang overgik DF kun S med 0,9 procentpoint. Nu er forskellen næsten 2 procentpoint.

Sammenlagt står de to politiske fløj- og protestpartier Dansk Folkeparti og Enhedslisten til at få næsten hver tredje stemme med 31,4 pct. i marts-snittet.

Minder om 1973
Derfor nærmer vi os noget, der kan sammenlignes lidt med jordskredsvalget i 1973, mener Søren Risbjerg Thomsen. Dengang stormede det nystiftede protestparti Fremskridtspartiet i Folketinget med næsten 16 pct. af stemmerne, mens de fire gamle partier alle mistede et sted mellem halvdelen og en fjerdel af deres mandater.

"Det minder om jordskredsvalget i 1973, fordi både højre og venstre side i danske politik har problemer ligesom dengang. Derfor vinder protestpartierne frem. Det er måske mere udtryk for en protest, at folk vil stemme på Dansk Folkeparti, end at de køber partiets politik fuldt og helt," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Med DF's fortsatte fremgang og vigende målinger for S, så øger blå blok sit i forvejen store forspring i målingerne, der nu lyder på 56,5 pct. mod kun 43,3 pct. til rød blok.

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg

Forrige artikel Lidegaard: EU-samarbejde vil påvirke vores velfærdsmodel Lidegaard: EU-samarbejde vil påvirke vores velfærdsmodel Næste artikel Her er Produktivitetskommissionens anbefalinger Her er Produktivitetskommissionens anbefalinger