Regeringen: Nu skal der ryddes op i lovjunglen for ledige

PARAGRAFSUMP: Regelkomplekset for ledige har haft kronisk vokseværk, selv om politikere gang på gang har svoret at rydde op. Nu har regeringen og KL givet håndslag på en gennemgribende lov-forenkling.

Da lov om aktiv beskæftigelsesindsats blev undfanget på daværende beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksens (V) skrivebord i 2003, var det meningen, at det skulle være en forenkling og harmonisering af reglerne for arbejdsløse.

I takt med knopskydninger og reformer er de oprindelige 8 målgrupper dog vokset til 80, hver med deres eget underliggende regelsæt. Og selv om samtlige efterfølgende beskæftigelsesministre har krævet fuld bak for regelmaskineriet, er det kun blevet værre – og kommunale sagsbehandlere bruger i dag tre fjerdedele af den effektive arbejdstid på at navigere i det 23.000 sider tunge lovkompleks.

Men nu er der håb forude for arbejdsløse og sagsbehandlere, der er ved at drukne i paragraffer.

I forbindelse med økonomiaftalen for 2017 er regeringen – i øvrigt i skikkelse af finansminister Claus Hjort Frederiksen – og Kommunernes Landsforening (KL) blevet enige om at gennemføre en gennemgribende forenkling af lov om aktiv beskæftigelsesindsats.

"Loven har behov for en gennemgribende forenkling, fordi kompleksiteten og volumen er blevet kæmpestor," siger Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), som er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i KL.

Tager afsæt i 12 anbefalinger

Den nye aftale mellem regeringen og KL er en udløber af beskæftigelsesreformen i 2014, hvor forligspartierne bestilte en foranalyse hos Deloitte af mulighederne for at forenkle loven. Analysen blev offentliggjort i maj og rummer 12 konkrete anbefalinger til, hvordan loven bliver lettere at forstå for borgerne og mere enkel at administrere for kommunerne.

Ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) går regelforenklingen godt i spænd med de nye refusionsregler, som alene belønner kommunerne for at få ledige i job, mens de selv må punge ud for den nødvendige aktivering.

"Detailstyringen vil på nogle områder blive overflødig, når vi har et logisk system, der gør det til sund fornuft at vælge den vej, der får flest ledige i job. Samtidig har vi en lovgivning, der over mange år er knopskudt i takt med nye reformer og initiativer. Den kaster vi os nu over at forenkle og gennemskrive. Naturligvis med respekt for det, der er intentionen i de politiske aftaler. Det blev aftalt med beskæftigelsesreformen og giver rigtig god mening," siger han.

Jørn Neergaard Larsen kan dermed blive manden, som efter mange års tilløb får muget ud i regeljunglen.

Helt simpelt bliver det dog næppe, da reglerne stammer fra en stribe af forlig og derfor kan involvere flere forskellige forligskredse, der skal være enige om den samlede lov.

Regeringen og KL har givet håndslag på, at regelforenklingen skal gennemføres, så der kan fremsættes lovforslag i Folketingssamlingen 2017-18.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Sigge Winther forlader Politiken Sigge Winther forlader Politiken Næste artikel Le Pens EU-tropper har politisk modvind og folkelig medvind Le Pens EU-tropper har politisk modvind og folkelig medvind