Redegørelse viser fejl på fejl i Østerild-sag

STØJ: Miljøministeriet har afleveret sin redegørelse af, hvorfor en alvorlig støj-fejl ikke blev opdaget i Østerild-sagen. Socialdemokraterne tager redegørelsen til efterretning.

Det var fejl på fejl på fejl, der betød, at Miljøministeriet først alt for sent opdagede, at der var begået alvorlige støj-fejl i forarbejdet til testcenterloven, som blev vedtaget i sommer. Det fremgår af den redegørelse, som departementet nu har udarbejdet om sagen. Fejlen er så alvorlig, at flere eksisterende vindmøller skal eksproprieres, at miljøministeren må fremsætte en ny lov og at testcenteret bliver forsinket.

Af departementets redegørelsen fremgår det, at det var kritisabelt, at Miljøcenter Århus, som havde ansvaret for VVM-redegørelsen, ikke opdagede fejlen. Miljøcenteret hører under By- og Landskabsstyrelsen og i redegørelsen understreges det, at ikke er tilfredsstillende, at styrelsen ikke fik opsporet og rettet fejlen. Endelig er det beklageligt, at Miljøstyrelsen som har hjulpet med grænseværdier for støj, ikke har bidraget til at opspore fejlen.

Miljøminister Karen Ellemann (V) har som følge af fejlen bedt departementschef Marianne Thyrring om at give en påtale til Niels Christensen, direktør i By- og Landskabsstyrelsen og kommende direktør i Naturstyrelsen.

Den daværende leder af Miljøcenter Århus er fratrådt, og derfor får sagen ikke yderligere konsekvenser.

Socialdemokraternes ordfører på testcenter-loven, Flemming Møller Mortensen, tager redegørelsen til efterretning.

"Fejlen er stærkt kritisabel, men redegørelsen viser, at det er en administrativ fejl, som ikke skyldes, at man politisk har forsøgt at præge processen. Det kunne man have frygtet," siger han og understreger, at det overordnede ansvar for fejlen er Karen Ellemanns.

Som følge af fejlen vil departementet iværksætte flere initiativer, der skal sikre, at der udvikles klarere principper for styring af projekter. Socialdemokraterne har bedt om at få en redegørelse om dette arbejde, inden Folketinget går på sommerferie.

Forrige artikel 7. december: Ole Sohn 7. december: Ole Sohn Næste artikel Danskeren i EU-Parlamentets pressetjeneste Danskeren i EU-Parlamentets pressetjeneste