Radio- og tv-nævnets formand: Det undrer mig, at lyttertal ikke er en del af kravene til Radio Loud

En lang række krav skal være opfyldt, for at Radio Loud lever op til den sendetilladelse, de vandt foran Radio24syv. Men lyttere er ikke at finde på listen, og det vækker undren hos Radio- og tv-nævnets nytiltrådte formand.

60 punkter skal Radio Loud efter et år kunne sætte flueben ud for, når deres skæbne skal afgøres af Radio- og tv-nævnet.

Men et krav om lyttere er ikke et af dem. Og det undrer formanden for nævnet, professor i medieret ved CBS Søren Sandfeld Jakobsen.

"Jeg må indrømme, jeg har svært ved at forstå, hvorfor man ikke har lavet det til et krav, at der skal være et antal lyttere. Når man går ned i detaljen og stiller mange andre krav, ville det være naturligt også at opstille nogle overordnede krav til lyttertallene," siger han i sit første større interview.

"Jeg har undret mig over, at der ikke er et krav til lyttertal. Det er lidt mærkeligt, når nu der er alle mulige andre krav."

Søren Sandfeld Jakobsen skal stå i spidsen for at afgøre, om Radio Loud på baggrund af en redegørelse fra radiostationen skal beholde den sendetilladelse, der i efteråret 2019 slukkede for mikrofonerne på Radio24syv, efter at de tabte i et offentligt udbud om DAB-båndet.

I stedet overtog Radio Loud, og "hele Danmarks tale- og kulturradio for unge" gik i luften 1. april 2020.

1. maj – lidt over et år efter – skal radioen så evalueres for første gang.

Lyttere skal være en selvfølge

Netop det manglende krav om antal lyttere har flere medieforskere anfægtet. Blandt andet Sten Schaumburg Müller, der er professor i medieret ved Syddansk Universitet, som tidligere over for Altinget har kaldt det for en "åbenlys forudsætning", at en radiokanal har lyttere.

Søren Sandfeld Jakobsen ser det da også som en del af grundlaget for at udstede en tilladelse i fremtiden, at der skal være krav til lyttertal.

"Jeg synes, det fra en fremadrettet betragtning bør være et helt naturligt aspekt i fremtidige sendetilladelser at inddrage krav til lyttertal," siger han.

Udelukker intet

Søren Sandfeld Jakobsen vil ikke forholde sig til, om de manglende lyttere bliver et tungtvejende argument i nævnets afgørelse.

"Det vil slet ikke være seriøst, hvis jeg som formand begynder at spekulere på mulige udfald, inden vi overhovedet har set redegørelsen fra Loud . Det er et samlet nævnt, der skal forholde sig til fremtiden for Radio Loud, siger han.

Vil du udelukke, at de manglende lyttere får den konsekvens, at Radio Loud ikke får lov at fortsætte?

"Hvis jeg sagde, at jeg kunne udelukke det, ville jeg udtale mig om mulige resultater. Og det vil jeg ikke."

"Der er forskellige sanktioner – lige fra godkendt til at inddrage sendetilladelsen – så vi har alle muligheder til rådighed, som vi vil bruge, som loven giver grundlag for. Så jeg kan hverken udelukke eller garantere noget," svarer han.

For formanden er det vigtigste, at afgørelsen bliver truffet på et sagligt og dybdegående grundlag, som nævnet kan stå indenfor. Det skal ske med inddragelse af offentligheden, når alle public service-institutioner – også de privatejede – som noget nyt skal i høringer til maj.

"Et gummistempel"

Beslutningen om høringer af alle public service-stationer, der modtager midler, kommer oven på den massive kritik, som nævnet modtog i kølvandet på forrige års DAB-udbud, hvor Radio Loud løb med sendetilladelsen foran Radio24Ssyv.

Med høringerne ønsker det nytiltrådte nævn, der blev udpeget af kulturminister Joy Mogensen i starten af 2021, at skabe mere gennemsigtighed med deres arbejde, efter at forgængernes afgørelse fik hårde ord med på vejen.

Blandt andre har forhenværende nævnsformand Christian Scherfig kaldt nævnet for et "gummistempel" og beskyldt nævnets medlemmer for at "abortere armslængdeprincippet".

Han er langtfra den eneste, der har givet Radio- og tv-nævnet hård kritik. Af politikere er nævnet blevet kaldt "et hattenævn", "en lukket fætter-kusinefest" og "en pyntegenstand".

Ingen juridiske fejl

Efterfølgende gik både Folketingets ombudsmand og Rigsrevisionen ind i sagen og vurderede Radio- og tv-nævnets afgørelse. Men ingen af de to institutioner fandt frem til, at nævnet havde begået juridiske fejl.

Hvorvidt kritikken var berettiget, og Radio Loud var det rigtige valg, vil Søren Sandfeld Jakobsen ikke forholde sig til som ny formand.

"Der er rigtig mange, der har fulgt med i sagen om Radio Loud, så der kan være mange holdninger til, hvad man skulle havde gjort. Om det var den rigtige afgørelse, skal jeg ikke gøre mig til dommer over – faktum er, at der ikke er noget juridisk grundlag for at sige, at den afgørelse, det tidligere nævn nåde frem til, var en forkert afgørelse," siger han.

Afgørelse til sommer

Spændingen om radiostationens fremtid bliver holdt lidt endnu, og formentligt først afgjort sidst på sommeren.

Årsagen er en kendskabsanalyse, der skal afdække, hvor stort kendskab befolkningen har til radiostationens indhold på DAB-båndet. Den ventes ifølge Slots- og Kulturstyrelsen at være færdig i start juni.

Processen omkring den endelige afgørelse vil forventeligt tage omkring tre måneder, fra Radio- og tv-nævnet har fået public-serviceredegørelsen fra Radio Loud, til der ligger en endelig afgørelse.

I alt indeholder sendetilladelsen 107 punkter, hvor af Radio Loud skal kunne sætte flueben ud fra de 60.

Forrige artikel Venstre raser over regeringens kvælstofkurs: En Venstre raser over regeringens kvælstofkurs: En "bombe" under landbruget Næste artikel Kaare Dybvad om de store arbejdsfri boliggevinster: ”Det er i strid med velfærdssamfundets grundetik” Kaare Dybvad om de store arbejdsfri boliggevinster: ”Det er i strid med velfærdssamfundets grundetik”