R: Hjort skal holde sig fra udskældt afgift

AFGIFT: Regeringen overvejer at flytte betalingen af den grønne omstilling fra elregningen til finansloven. Men det vil kunne skade energipolitikken, advarer Radikale.

Selvom EU-Kommissionen har gjort det klart, at den danske støtte til grøn energi, PSO-ordningen, er konkurrenceforvridende, er der ikke grund til at lave hele ordningen om. For det er kun et hjørne af støtteordningen, som er under kritik.

Det mener Radikale Venstre, der nu advarer imod at flytte finansieringen af den grønne støtte - PSO-afgiften på elregningen - til finansloven for at løse konflikten med EU.

”Det vil gøre den grønne omstilling mere besværlig og skabe en masse usikkerhed i markedet. Det vil gøre omstillingen dyrere og være til stor skade for energipolitikken.” siger klima- og energiordfører Andreas Steenberg.

Frygter finanslovscirkus
Han opfordrer folketingspolitikerne til at slå koldt vand i blodet – selvom en række organisationer og økonomer raser mod PSO-ordningen og presser på for, at finansieringen til den grønne ordning bliver en del af finansloven.

Et synspunkt, som energiminister Lars Chr. Lilleholt også kan se ”klare fordele” ved, som han tidligere har udtalt.

Andreas Steenberg frygter, at det vil give ensidigt fokus på udgiften, snarere end hvordan vi får et grønnere energisystem.

”Så risikerer man, at vi ved hver eneste finanslov skal diskutere alle de grønne investeringer – ikke mindst, hvis der mangler penge til andre ting på finansloven,” siger Andreas Steenberg.

Han peger på, at en ”tilpasset løsning”, hvor Danmark udbyder en lille andel af den vedvarende energi til udenlandske energiproducenter, kan være en løsning, EU-Kommissionen vil acceptere.

Ser på to modeller
Venstres klima- og energiordfører, Thomas Danielsen, synes ikke, tidspunktet er til at lægge sig fast på en ny model for PSO-ordningen. Regeringens analysearbejde af de to modeller – åbenhedsmodellen, hvor noget af den vedvarende energiproduktion i Danmark åbnes for bud fra udlandet, og finanslovsmodellen – er nemlig stadig i gang.

Han fortæller, at der er fordele og ulemper i begge modeller, og at hverken regeringen eller Venstre har taget stilling endnu.

”Kommer ordningen på finansloven, skal pengene selvfølgelig findes. Men den model kan måske også være med til, at vi som politikere lige tænker os om en ekstra gang. Det kan være meget godt for der er jo altid nogle, som skal betale regningen,” siger Thomas Danielsen.

Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

Læs hele historien på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

 

,

Forrige artikel Støjberg: Flygtningelandsbyer er ikke det bedste middel Støjberg: Flygtningelandsbyer er ikke det bedste middel Næste artikel Forskere: Flygtningelandsbyer spænder ben for integrationen Forskere: Flygtningelandsbyer spænder ben for integrationen