Politiet: Vores beslutning at lade flygtninge rejse videre

FLYGTNINGE: Det er politiets egen beslutning at lade flygtninge og migranter, som ikke ønsker asyl i Danmark, rejse videre. Og det er fuldstændig i overensstemmelse med reglerne, slår rigspolitichefen fast. 

Siden søndag morgen er der kommet 3.200 flygtninge og migranter til Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra Rigspolitiet, og der er udsigt til, at flere kommer til.

Torsdag morgen viste tv-billeder, at de flygtninge og migranter, som ankom med tog til Padborg, fik lov til at rejse videre efter få minutter. De seneste dage har situationen ellers været en helt anden, hvor de ankomne ikke har fået lov til at rejse videre fra Padborg i Sønderjylland og Rødby på Lolland, der er de to primære ankomststeder.

Og den nye tilgang er alene politiets beslutning, slår rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg fast.

”Det er en ren politifaglig vurdering. Vi kan ikke tilbageholde udlændinge, som ikke søger asyl,” fortæller han.

De fleste vil videre
Ifølge rigspolitichefen er det de færreste af de flygtninge og migranter, som de seneste dage er ankommet, der ønsker at få asyl i Danmark – langt de fleste vil videre.

”De fleste har ikke ønsket at komme i kontakt med politiet, og de har villet undgå at tale med os. De fleste kommer fra lande, hvor man har krig og ufred, de har rejst meget langt, og der er mange kvinder, børn og gamle,” siger Jens Henrik Højbjerg. 

Han peger på, at de danske regler giver mulighed for, at udlændinge kan tilbageholdes i tre gange 24 timer. Herefter skal de løslades, jo mindre der er udsigt til, at de kan udsendes til et andet land.

”I og med at de fleste kommer fra lande, som de ikke kan sendes tilbage til, er det vores vurdering, at vi har skullet løslade dem løbende i takt med at fristerne udløb,” siger Jens Henrik Højbjerg.

En ren politifaglig vurdering
Vil man søge asyl i Danmark, træder Dublin-forordningen ifølge rigspolitichefen i kraft. Det betyder, at flygtninge skal registreres og have taget fingeraftryk, mens politiet blot får navne og andre relevante oplysninger fra de mennesker, som blot vil køre igennem Danmark, men ikke ønsker asyl. Og det er helt i tråd med reglerne, slår Jens Henrik Højbjerg fast.

”Jeg handler fuldstændig efter de regler og forpligtigelser, vi har nationalt og internationalt, og det er en ren politifaglig vurdering,” siger han og fortsætter:

”Det er os, som vurderer, hvordan vi skal takle situationen. Og sådan er det.”

Ingen politisk dialog
På spørgsmålet, om der har været en dialog mellem Rigspolitiet og regeringen i forbindelse med beslutningen om at lade dem, som ikke vil søge asyl i Danmark, passere, lød svaret således:

”Nej, det har der overhovedet ikke. Det er en ren politifaglig vurdering. Det er os, som vurderer, hvad der er det rigtige at gøre i en given situation, og det har vi gjort ud fra de bedste forudsætninger, og det vil vi blive ved med at gøre.”

”Vi gør det, som er nødvendigt, vi gør det, som er rigtigt. Vi lever i en retsstat, og det er det, som vi lever op til,” tilføjede rigspolitichefen.

Forrige artikel S om EU-kvotefordeling: Nej tak S om EU-kvotefordeling: Nej tak Næste artikel DF vil sende folk tilbage til Tyskland DF vil sende folk tilbage til Tyskland