Pind og Cordua på bornholmsk hjemmebane

FOLKEMØDE 2011: Bornholms politiske sønner, integrationsminister Søren Pind (V) og blogger Jarl Cordua, havde begge kritik af den politiske journalistik med ved Altinget.dks arrangement på Folkemødet.

De er begge fra Bornholm, cirka lige gamle, begge liberale, og de arbejder begge med politik. De er nære personlige venner - men er dog alligevel endt på hver sin side i det danske politiske miljø.

Integrations- og udviklingsminister Søren Pind (V) sidder på en af regeringens vigtigste ministerposter, mens blogger og politisk analytiker Jarl Cordua leverer daglige iagttagelser, analyser, nyheder - og indimellem rygter og sladder fra dansk politik - til sine læsere.

De to ungdomsvenner mødte hinanden på Altinget.dk's arrangement på det politiske folkemøde på Bornholm i denne uge. Her gav de hver deres vurdering af dansk politik og dansk journalistik lige nu, få måneder inden folketingsvalget og midt i endnu en mediestrid for Søren Pind.

Pind: Pressen kom for sent
På trods af deres forskellige roller havde de hver især kritik at rette mod den politiske journalistik i Danmark. Søren Pind tog fat i den verserende sag, hvor han har kaldt EU-forskeren Marlen Wind for "halv-wind" på sin Facebook-profil, fordi hun efter hans mening har overskredet sine kompetencer som ekspert og udtalt sig politisk om regeringens og Dansk Folkepartis aftale om toldkontrollen.

Søren Pind anklagede medierne for at have taget fat i problemstillingen om grænserne for eksperters udtalelser for sent:

"Jeg synes, det er sørgeligt, at pressen først tager debatten op, når de kan hænge det op på et udtryk, jeg brugte på min lukkede Facebook-profil. Problemet er, at medierne presser eksperterne ud i kanterne af det, de ved noget om. Og jeg blev oprigtigt forarget, da jeg så, at hun sagde, at det var ligesom i Sovjetunionen. Det kan ikke være rigtigt, at det bliver til, at jeg vil krænke nogens ytringsfrihed. Jeg vil have min frihed til at stemple det, hun siger, som politiske udtalelser," sagde han bl.a.

Altinget.dk's chefredaktør Rasmus Nielsen foreholdt dog også ministeren en række tidligere omstridte udtalelser. For nylige har Søren Pind således kaldt en EU-kommissær for en "fuldkommen idiot", og i et internt partiopgør på Bornholm for nogle år siden kaldte han i en lettere indpakning en af sine partifæller for en "ko". Men Søren Pind fastholdt sin ret til at være utraditionel:

"Jeg har altid insisteret på at være mig selv. Og det gode ved Bornholm er, at selv om alle altid kommer op at slås, så har man lov til at være forskellig. Der er en respekt for det at være anderledes," sagde han.

Cordua: Jeg er ikke journalist
Måske af samme grund er også Jarl Cordua en utraditionel stemme i den danske medieverden. På sin blog jarlcordua.dk kan man således ofte læse historier, som hverken behøver at være upartiske eller gennemdokumenterede, som tilfældet ellers er i de fleste dagblade.

"Jeg har selvfølgelig et ansvar for ikke at bringe urigtige oplysninger til torvs. Hvis jeg fifler med troværdigheden, så taber jeg jo læsere. Man skal huske, at meget analyse handler om, at man har en, man tror på, som fortæller en en røverhistorie om, hvad der foregår i et parti. Mange analyser er enkildeshistorier. Men på den anden side kalder jeg heller ikke det, jeg laver, for journalistik." sagde Jarl Cordua, der ikke et øjeblik fortrød, at han f.eks. var gået særdeles hårdt til erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsens (K) tidligere spindoktor Billy Adamsen:

"Jeg er ikke i branchen for at græde over spindoktorer, der ikke kan holde til, at man går dem efter i sømmene. Jeg synes, jeg var umanerligt flink over for ham, og jeg skrev sådan set bare det, som alle på Christiansborg gik og tænkte," sagde han.

Jarl Cordua er fortsat betalende medlem af Venstre, og han kritiserede mange politiske journalisters berøringsangst for at tage personligt politisk stilling: 

"Mange journalister tør ikke være medlem af et politisk parti. Men Torben Krogh sad jo f.eks. i SF's hovedbestyrelse og kunne sagtens lave ret ædruelige analyser af dansk politik i Orientering (på DR's P1, red.) Og når jeg møder SF'ere og socialdemokrater, så er de som regel egentlig også ret glade for det, jeg laver," sagde Cordua.

Uenige om vinderchancerne
Søren Pind og Jarl Cordua var enige om, at Danmark var blevet et mere liberalt land under de sidste 10 års borgerlige regering - men var imidlertid uenige om regeringens overlevelseschancer ved det kommende folketingsvalg. Jarl Cordua kaldte det for "meget svært, men ikke umuligt", mens Søren Pind drog en parallel til det svenske valg sidste år:

"Regeringen har faktisk ikke siddet i 10 år - men kun i to år. Og det tager to år at blive statsminister i Danmark. Den sidste meningsmåling viste godt nok 48,5 pct. til regeringen og 51,5 pct. til oppositionen, men ved det svenske valg førte Socialdemokraterne indtil en måned før valget. Det ramte dem enormt hårdt, at det var regeringen, der var i stand til at bevæge sig og være visionære," sagde Søren Pind.

Forrige artikel Derfor kommer jeg til Folkemødet Derfor kommer jeg til Folkemødet Næste artikel Folkemødet i fotos Folkemødet i fotos