Partier bag finansloven lander aftale om urørt skov

AFTALE: Partierne i rød blok er enige om straks at stoppe træproduktionen i områder, der er udlagt til urørt skov. Desuden kommer der nye skovområder, hvor naturen skal have plads. ”Det er et stort grønt skridt i den rigtige retning,” lyder det fra miljøminister Lea Wermelin.

Motorsaven går nu tidligt på pension i de skove, som i dag er udpeget som urørt skov. Og så udlægges der derudover mindst 6.000 hektar ny urørt skov.

Det er partierne i rød blok netop blevet enige om.

”Vi er ikke i mål med at få stoppet naturkrisen endnu, men det er et stort grønt skridt i den rigtige retning,” lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne blev regeringen og rød blok enige om at afsætte 20 millioner kroner om året til at udlægge mere urørt skov i statens skove. Landets førende forskere har længe argumenteret for, at urørt skov – hvor træproduktionen stoppes – er et helt centralt redskab til at stoppe naturens tilbagegang i Danmark.

Med den nye aftale bliver de 20 millioner kroner blandt andet brugt til at straks-implementere den tidligere VLAK-regerings planer om at udlægge 10.200 hektar urørt skov. Planerne var nemlig finansieret via en fortsat skovdrift i en årrække, hvilket har været kritiseret af både eksperter og grønne organisationer.

Støttepartier krævede hurtig indsats
Flere af støttepartierne har siden finanslovsaftalen stået hårdt på, at pengene først og fremmest skulle bruge til en hurtig implementering af de allerede udpegede områder. Det har også været anbefalingen fra en stribe grønne organisationer.

Derfor vækker resultatet da også glæde hos støttepartierne.

”Radikale Venstre har længe ønsket at stoppe kommerciel træfældning i de allerede udpegede skove, så vi får udlagt urørt skov med det samme. Det lykkes nu endelig med den nye aftale,” siger Radikale Venstres miljøordfører, Zenia Stampe, i pressemeddelelsen.

SF, Enhedslisten og Alternativet udtrykker også glæde over aftalen, der bliver beskrevet som et vigtigt – men bestemt ikke endeligt – skridt for at bekæmpe biodiversitetskrisen.

Ros fra grøn kant
Fra biolog i WWF Verdensnaturfonden Thor Hjarsen lyder der ros for, hvad han beskriver som ”et mindre, men godt og nødvendigt skridt i retning af bedre biodiversitet i Danmark”.

”Det er positivt, at partierne i den nye aftale stopper den kommercielle skovhugst i de områder, der i 2016 blev udpeget til urørt statsskov og udlægger endnu mere urørt statsskov. Men vi mangler helt en tidsramme for, hvornår det hele skal være gennemført. Er det om fem eller ti år?” siger han i en skriftlig kommentar.

Som en del af aftalen bliver der nedsat en følgegruppe med deltagelse af forskere og grønne organisationer, som løbende skal inddrages i processen. Der har længe været debat om Naturstyrelsens rådgivning på området, og Thor Hjarsen roser derfor, at det bliver muligt at følge bedre med, når beslutningen skal føres ud i livet.

”Det er en god idé at nedsætte en følgegruppe, der skal sikre, at Naturstyrelsen leverer mest mulig biodiversitet for de 20 millioner. Det udspringer desværre af den kedelige kendsgerning, at vi alt for længe – og også denne gang – har oplevet, at Naturstyrelsens faglige rådgivning har været i direkte modstrid med forskernes anbefalinger,” siger han.

Socialdemokraterne foreslog inden valget, at der i alt skal udlægges 75.000 hektar urørt skov i Danmark, og den nye aftale er et mindre skridt i retning af det mål. Men miljøminister Lea Wermelin har da også varslet forhandlinger om en natur- og biodiversitetspakke til efteråret.

Forrige artikel Regeringen forsvarer samarbejde med EU-sparebande Regeringen forsvarer samarbejde med EU-sparebande Næste artikel Dagens overblik: Regeringen lægger op til kursskifte i EU-budgetslagsmål Dagens overblik: Regeringen lægger op til kursskifte i EU-budgetslagsmål