Pape: Vi kan ikke leve med anarki ved grænsen

INTERVIEW: Det er uacceptabelt, at der hver dag kommer uregistrerede asylansøgere og migranter over grænsen, siger Konservatives leder, Søren Pape Poulsen. Han kræver opstramninger og kritiserer regeringen for at tørre flygtningekrisen af på politiet.

Det skal være slut med Danmark som transitland for asylansøgere og migranter, der ikke vil lade sig registrere. Loven skal håndhæves, selvom det kan føre til ”trælse fotos” af Danmark i de internationale medier. Det siger den konservative formand, Søren Pape Poulsen, der slet ikke er tilfreds med regeringens måde at tackle flygtningekrisen på.

Meldingen kommer op til det konservative landsråd i Herning lørdag og er Konservatives hidtil stærkeste kritik af Venstre-regeringens krisehåndtering.

”Vi kan ikke leve med et anarki, hvor man bare kan løbe ind over vores grænser og ud på vores motorveje, bare man er mange nok,” siger den konservative leder og fortsætter:

”Når der ikke er styr på Europas ydre grænser, bliver vi nødt til at få styr på, hvem der kommer til vores eget land.”

Ingen kontrol
Selvom asylkrisen ikke fylder nær så meget i medierne nu, kommer der fortsat mange uregistrerede flygtninge og migranter til Danmark hver eneste dag. Det er den situation, Konservative ikke længere vil acceptere:

”Vi kan ikke have en grænse, hvor folk bare vælter ind. Selvfølgelig skal folk have mulighed for at søge asyl i Danmark, men vi skal ikke være et transitland, hvor flere tusind rejser igennem, uden vi aner, hvad der foregår,” siger Søren Pape Poulsen.

Han erkender, at den store tilstrømning af flygtninge og migranter er en meget svær situation, og at det kan være fristende at vende det blinde øje til. Men det holder ikke, mener Pape:

”Man siger, vi håndterer krisen på ”den danske måde”, og det kan godt være, at det er nemmest for myndighederne. Men hvis alle Europas lande tænker sådan, hvor ender vi så?”

Så regeringen bør stramme op?

”Ja, vi bliver nødt til at diskutere vores tilstedeværelse ved grænsen. Jeg ønsker ikke at lukke grænsen, men vi skal have hånd i hanke med, hvad der foregår.”

Politisk ansvar
Justitsminister Søren Pind (V) mener, det er op til en politifaglig vurdering, hvordan der skal reageres ved grænserne. Men det er udtryk for ansvarsforflygtigelse, mener den konservative leder:

”Regeringen har sagt, det er op til politiet at vurdere situationen. Og jeg har ikke noget at laste politiet for. Men det er ikke i orden, at vi som politikere kaster ansvaret over til ordensmagten. Det her er et politisk ansvar.”

For Søren Pape er det ”ikke en option”, at folk nægter at lade sig registrere, hvis de vil ind i Danmark:

”Folk skal registreres, når de passerer grænsen. Også dem der ikke vil. Så ved jeg da godt, at det kan resultere i nogle rigtig trælse billeder. Men det er vores pligt som politikere også at turde træffe de svære beslutninger.”

Den konservative leder frygter, at kriminelle og terrorister vil blande sig med de store grupper af flygtninge og migranter. PET's afvisning af at terrorister vil benytte den rute, har på ingen måde beroliget ham:

”Når en libanesisk minister siger, at to ud af hundrede tilrejsende kan være potentielle terrorister, er det en gåde, at den danske efterretningstjeneste ikke kan se problemet. Deres vurdering er i modstrid med alle andre efterretningstjenester.”

Mere bistand
Samtidig med opstramningen ved de danske grænser ønsker Konservative en række initiativer i flygtningenes nærområder. Partiet ønsker en flyforbudszone i Syrien og landtropper til at bekæmpe Islamisk Stat. I håb om at skabe sikre områder i selve Syrien. 

”Men derudover skal vi gøre mere for flygtningelejrene i nærområderne. I forbindelse med finansloven ønsker vi, at den humanitære bistand til Syriens nabolande bliver forøget,” siger Søren Pape og tilføjer:

”Når man som os har den holdning, at vi ikke kan tage imod kæmpe flygtningestrømme i Europa, må vi til gengæld give folk mulighed for et ordentligt liv i nærområderne.”

Forrige artikel Politikere: Patienter skal hjælpes til at vælge døden Politikere: Patienter skal hjælpes til at vælge døden Næste artikel Regeringen vil stramme reglerne for familiesammenføring Regeringen vil stramme reglerne for familiesammenføring