På vej til Folketinget: Esben Lunde Larsen

PORTRÆT: Altinget.dk bringer hver dag frem til valget et interview med en af de politikere, som håber at blive valgt til Folketinget. Mød i dag Esben Lunde Larsen (V).

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg gik ind i politik med et ønske om at forandre samfundet i en mere liberal retning. Fordi jeg har lyst til at påvirke en samfundsudvikling.

Hvorfor blev du medlem af Venstre?
Det er simpelthen fordi, at jeg grundlæggende er liberal af opfattelse. Jeg tilhører højskolevenstre, altså den mere traditionelle forståelse af det liberale, hvor man vægter de frie skoler, hvor man vægter højskoletankerne, altså en mere værdibåret liberal tænkning.

Hvad er din vigtigste politiske mærkesag?
Det er at skabe vækst. At skabe vækst i Danmark og dermed også i Vestjylland. Jeg føler mig ansvarlig for, at det vestjyske fokus bliver båret med ind i Folketinget. Og det skal ske ved reformer og uddannelse. Reformer af efterløn og dagpenge for eksempel. Jeg vil også arbejde for en afbureaukratisering, at der bliver færre regler, eksempelvis i landbruget og erhvervslivet og på de frie skoler.

Hvem er dit politiske forbillede?
Jeg ved ikke, om jeg har et politisk forbillede. Men da jeg var VU'er, var det daværende formand for Venstre, Uffe Ellemann-Jensen. Det var fordi, han havde en pragmatisk og humoristisk forståelse af politik. Og så havde han nogle seriøse bud på, hvordan samfundet skulle se ud.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?
Det må være Lene Nørlund (S). Hun er faglig og kompetent i sin politiske faglighed, det har jeg respekt for. Hende har jeg været i mange dueller med, vi er opstillet i samme område.

Hvis du skulle lave én ting om i dansk politik, hvad skulle det så være?
Det ville være at øge inddragelsen af civilsamfundet i den politiske proces. Borgerne skal inddrages og myndiggøres mere, når man laver lovgivning. Det kunne eksempelvis være dem, der har en praksiserfaring fra landbruget eller erhvervslivet, hvis det nu er noget inden for de områder. Men også, at man inddrager borgerne i den politiske beslutningsproces i højere grad, end man har gjort indtil nu.

Hvad har været din mærkeligste oplevelse under valgkampen?
Det var, at en lokalformand for Dansk Folkeparti kørte et personangreb på mig. Han mente ikke, at jeg kunne passe mit arbejde i Folketinget ordentligt, hvis jeg både var viceborgmester og ph.d.-studerende. Men der måtte jeg jo svare, at i det øjeblik jeg eventuelt bliver valgt til Folketinget, så ophører mit ph.d.-stipendium. Så jeg nok skal kunne passe mit arbejde.

Hvis du bliver valgt, hvad vil du så gøre på din allerførste dag i Folketinget?
Altså den 4. oktober? Nu har jeg været ansat i seks år som politisk medarbejder, så i den forstand har jeg jo haft min første dag i Folketinget. Men på min første dag som folkevalgt, vil jeg med stor ydmyghed og glæde betræde folketingssalen. Det har jeg ikke kunnet før, for det kan man kun som folkevalgt. Så det er noget, jeg har set frem til at kunne gøre.

Forrige artikel På vej til Folketinget: Christian Juhl På vej til Folketinget: Christian Juhl Næste artikel Vælgerne: Vestager ingen statsminister Vælgerne: Vestager ingen statsminister