Overblik: Her er de fire vigtigste nedslag fra Liberal Alliances sommergruppemøde

Der var særligt fokus på danskernes pension og sammenholdet i den blå familie, da Liberal Alliance holdt pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde.

Fredag holdt Liberal Alliance sommergruppemøde i Nyborg.

Altinget giver dig et overblik over de vigtigste nedslag fra pressemødet her.

Den blå familie

Den brede midterregering er de facto lagt i graven efter Socialdemokratiets pensionsforslag, lød et af hovedbudskaberne fra Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh.

"Regeringens eksistensberettigelse er blevet kast under bussen. Hele tanken og grunden til, at vi skulle have en SMV-regering var, at vi havde brug for en økonomisk ansvarlig regering, men den grund er blevet fjernet med Mette Frederiksens seneste melding."

I samme ombæring gentog LA-lederen sin bøn til Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen, som han for nylig udtrykte i et åbent brev, om at de burde "komme hjem til blå blok".

Alex Vanopslagh slap imidlertid ikke udenom at forholde sig til de udfordringer, der gemmer sig i den blå familiekonstellation, han drømmer om. DF-formand Morten Messerschmidt gav fredag morgen et større interview til Jyllands-Posten, hvor han forsvor at samarbejde med Lars Løkke Rasmussen. Hverken som regeringspartner eller som støtteparti.

Konfronteret med den melding fra de blå venner i Dansk Folkeparti, slog Alex Vanopslagh fast, at han ikke abonnerede på tanken om kategorisk at udelukke nogen fra et kommende samarbejde.

"Hvis vi skal ind i en borgerlig regering sammen igen, så skal vi unde hinanden det godt, vi skal have et tillidsfuldt samarbejde, og vi skal have en frisk start – og måske lade fortiden være fortiden," sagde han.

{{toplink}}

Det frie pensionssystem

Sommergruppemødets store fokus handlede om pension. 

Som det eneste parti på Christiansborg har Liberal Alliance fremlagt en række konkrete bud på fremtidens pensionssystem som modsvar til Mette Frederiksens melding om at genforhandle danskernes pensionsalder, så den bliver mere "retfærdig". 

Men står det til Liberal Alliance, er danskernes pensionsalder slet ikke noget, politikerne skal blande sig i, lød det fra Alex Vanopslagh. 

"Det giver en falsk tryghed, for det giver en tryghed, der kan tages hurtigt fra dig igen," sagde han.

Fredag morgen gik partiet ud i flere medier med et forslag om, at pensionsopsparinger skal deles ved skilsmisse. I dag beholder hver ægtepart sin egen pensionsopsparing. Det er en ordning, der er blevet beskyldt for at skabe ulighed mellem kønnene, fordi kvinder ofte tager mere barsel end mænd, og derfor sparer mindre op i pension.

Alex Vanopslagh afviste, at forslaget var tænkt som et forsøg på at lokke flere kvinder til at stemme på partiet.

"Det er ikke motiveret af den debat, der var i forlængelse af EP-valget. Det er motiveret af vores visioner for fremtidens pensionssystem," sagde han.

Hvad skal det koste?

Spørgsmålene fra journalisterne blev skudt i gang med Liberal Alliances 50 milliarder plan, som partiet præsenterede i foråret.

Flere af dem ville vide, hvordan planen skulle finansieres.

Det havde Alex Vanopslagh ikke et konkret svar på.

"Den kommer (planen for finansiering, red.) i den her politiske sæson. Den kommer til at skabe stor begejstring blandt borgerlige liberale vælgere, og den kommer til at forarge på den røde fløj."

{{toplink}}

Den grønne trepart 

Der blev på pressemødet også spurgt ind til om Liberal Alliance var villige til at være med i en politisk aftale om en grøn trepart. 

Til det svarede Alex Vanopslagh, at de "bestemt var positivt stemt overfor den grønne trepart," før han sendte spørgsmålet videre til partiets nyudnævnte miljøordfører, Pernille Vermund.

"Noget af det helt afgørende er at få udtaget de jorde, som vi kan se er dårlige for landbruget at producere på, men som også skader vores natur," sagde hun og fortsatte:

"Men det er også afgørende, at vi sikrer, at de penge, der er i den naturfond, som ligger i den grønne trepart, kommer ud og sørger for, at når fællesskabet tager noget natur ud til fælles gavn og glæde, så er det fællesskabet, der betaler – og ikke den enkelte landmand."

{{toplink}}

Forrige artikel Miljøstyrelsen gav grønt lys til omstridt motorvej uden at have læst nye oplysninger Miljøstyrelsen gav grønt lys til omstridt motorvej uden at have læst nye oplysninger "grundigt igennem" Næste artikel Kommunen blev advaret om, at Julius kunne dø. Alligevel har den sløjfet næsten al hans støtte Kommunen blev advaret om, at Julius kunne dø. Alligevel har den sløjfet næsten al hans støtte