Ombudsmand kritiserer ministerium i skarpe vendinger

KORT NYT: Ombudsmanden finder det "helt uacceptabelt", at Forsvarsministeriet var et år og syv måneder om at tage stilling til en anmodning om aktindsigt vedrørende tilbageholdte personer i Irak.

"Mere end halvandet år er naturligvis alt for længe at vente på et svar, når man anmoder om aktindsigt."

Det siger Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, om en sag, hvor Forsvarsministeriet var et år og syv måneder om at tage stilling til en anmodning om aktindsigt fra en journalist i dokumenter vedrørende tilbageholdte personer i Irak.

"Det skærpende ved denne sag er, at den lange ventetid i sidste ende kan have betydet, at journalisten slet ikke fik sin aktindsigt," tilføjer han.

Anklage: Ministerium forhalede bevidst
Journalisten havde i klagen til ombudsmanden skrevet, at han var bekymret for, at Forsvarsministeriet bevidst "trænerede", dvs. forhalede, sagen for at forhindre aktindsigt i dokumenterne.

Ombudsmanden har efter sin gennemgang af sagen ikke grundlag for at fastslå, at der har foreligget bevidst trænering, men i udtalelsen udtrykker han forståelse for journalistens bekymring:

"Det er meget uheldigt, at Forsvarsministeriet i kraft af sin lange sagsbehandlingstid er kommet i en situation, hvor spørgsmålet om bevidst trænering overhovedet kan opstå."

Blandt andet på baggrund af den konkrete sag har Forsvarsministeriet udarbejdet en intern instruks for behandling af anmodninger om aktindsigt. Det fremgår af et brev til ombudsmanden fra Forsvarsministeriets departementschef.

 

Forrige artikel Kulturministeriets departementschef stopper Kulturministeriets departementschef stopper Næste artikel Danskerne: Klimatiltag skader konkurrenceevnen Danskerne: Klimatiltag skader konkurrenceevnen