Nye tal: Danmarks klimamål bliver dyrere at nå

KLIMA: Energistyrelsen har opjusteret sit skøn af, hvad der skal til for at leve op til Danmarks klimamål i 2030 med fire millioner ton CO2. Klimarådet kalder det en væsentlig ændring. Jo mere man skal reducere, jo dyrere bliver det, siger minsteren.

Med et fingerknips er opgaven med at leve op til klimamålet i 2030 blevet meget større.

Det står klart, efter at Energistyrelsen har set en ekstra gang på, hvad der skal til for at leve op til EU's klimamål for 2030. Styrelsen er blevet opmærksom på, at Danmarks bidrag skulle beregnes på en anden måde.

Den nye beregningsmetode betyder, at Danmark skal reducere sit CO2-udslip fra boliger, biler og landbruget med ekstra fire millioner tons CO2 inden 2030.

Reduktionsbehovet frem mod 2030 er nu 13,4 millioner ton CO2, mens det tidligere var 9,4 ton.

Ifølge Klimarådet – der tirsdag præsenterer sin rapport med anbefalinger over, hvordan Danmark kan leve op til EU-målet – er der tale om en ”væsentlig ændring". Så væsentlig, at Klimarådet i sidste øjeblik har udarbejdet en række yderligere anbefalinger til opfyldelse af målet end oprindeligt planlagt.

Minister: Bliver dyrere
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fastholder, at der stadig er usikkerhed om Danmarks forpligtelse, da der stadig udestår forhandlinger i EU.

”Dog er det klart, at jo mere man skal reducere, jo dyrere bliver det,” siger Lars Chr. Lilleholt i et skriftligt svar.

Ministeren fortæller, at han om et par uger skal til Bruxelles og forhandle med de andre EU-lande. Der kan derfor stadig gå noget tid, inden en endelig aftale er på plads.

”Jeg vil selvfølgelig kæmpe for, at vi får så gode betingelser som muligt for at opfylde målet,” siger ministeren.

Derefter skal han til at se på, hvordan Danmark kan leve op til målet.

”Regeringen vil udarbejde en omkostningseffektiv strategi for opfyldelse af Danmarks reduktionsmål inden udgangen af 2017,” lyder det fra Lars Chr. Lilleholt.

Forrige artikel Det sker i EU: Forsvarsunion, narko og britisk valg Det sker i EU: Forsvarsunion, narko og britisk valg Næste artikel Departementer opruster ministerbetjeningen Departementer opruster ministerbetjeningen