Nye EU-parlamentarikere har første skoledag

SKOLESTART: I dag mødes de nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet for første gang i Strasbourg. Her er et overblik over, hvem der sidder i den nyvalgte forsamling.

STRASBOURG: 751 parlamentarikere fra 186 nationale partier fordelt på 28 lande samles i denne uge i den franske by Strasbourg for at tage hul på Europa-Parlamentets ottende lovgivningsperiode.

Blandt de nyvalgte er der både en professionel pokerspiller, et satireparti og otte eks-premierministre.

Altinget.dk har samlet de vigtigste fakta om det nye Parlament her.

Mænd dominerer (mindre)
På ligestillingsfronten går det langsomt men sikkert mod mere lige repræsentation i Europa-Parlamentet.

37 procent af forsamlingens medlemmer er kvinder, hvilket er det højeste nogensinde. Sidste gang var tallet 35 procent. Til sammenligning var andelen af kvinder 16 procent tilbage i 1979 ved det første direkte valg til Parlamentet.

Landet med færrest kvinder pr. parlamentariker er Litauen, der stiller med blot én kvinde ud af 11.
I den anden ende af skalaen findes Malta, hvor fire ud af seks politikere er kvinder.

Danmark taber én kvinde i ligestillingsregnskabet i forhold til sidste valg, hvilket giver en fordeling med 38,5 procent kvinder. Det svarer til fem ud af tretten folkevalgte.

Danmark med yngste indslag
Danmark har igen politikeren, der bærer titlen som yngste m/k i Parlamentet. Det er Dansk Folkepartis Anders Vistisen, der med sine 26 år har færrest år på bagen.

Det er anden gang, Danmark løber med den titel, efter Emilie Turunen (S) i en alder af 26 år blev valgt i 2009 - dengang dog for SF. I løbet af samlingen kom Amelia Andersdotter til fra det svenske Piratparti, som var hele tre år yngre end Turunen.

Europa-Parlamentets ældste medlem hedder Emmanouil Glezos, er 91 år gammel og kommer fra Grækenland, hvor han er et modstandsbevægelsesikon kendt for at have revet hagekorsflaget ned fra Akropolis under Anden Verdenskrig.

Halvdelen genvalgt
Blandt de folkevalgte er cirka halvdelen gengangere. 49,5 procent af de politikere, der mødes i Strasbourg huserede i samme bygning i sidste periode.

Den højeste andel af genvalgte parlamentarikere står Tyskland for med 69,8 procent. Derimod stiller Grækenland med det ultimative debutanthold. Ingen af de nyvalgte sad i Europa-Parlamentet i den seneste valgperiode.

Fra Danmark er syv ud af tretten EU-politikere genvalgt.

7 grupper og 20 udvalg
De 751 medlemmer har fordelt sig i de syv eksisterende politiske grupper på tværs af det politiske spektrum med 52 løsgængere uden for grupperne.

Der var forsøg fra en række højrenationale grupper på at få samlet de mindst 25 medlemmer fra mindst syv lande, der kræves for at etablere sig som politisk gruppe.

Det mislykkedes dog i første omgang. Men det står til enhver tid politikerne frit for at prøve igen.

Kilde: Europa-Parlamentet

,

Forrige artikel Enhedslisten-top drømmer stadig om EP-plads Enhedslisten-top drømmer stadig om EP-plads Næste artikel EU-Parlamentet genvælger omstridt formand EU-Parlamentet genvælger omstridt formand