Sådan ser det nye EU-Parlament ud

VALG: Tirsdag var der frist for dannelse af politiske grupper i Europa-Parlamentet, inden de nye folkevalgte træder sammen for første gang. Den store overraskelse er DF’s nye gruppe, der bliver tredjestørst.

BRUXELLES:

"Det er en afvejning. Politisk integritet eller indflydelse".

Sådan forklarer en kilde fra den konservative ECR-gruppe indlemmelsen af den brogede skare af partier, der har gjort de Europæiske Konservative og Reformister til den tredjestørste politiske gruppe i Europa-Parlamentet ved fristen for konstituering tirsdag.

Dermed står ECR-gruppen længere fremme i køen, når udvalgsposter og ordførerskaber skal fordeles i det nye Parlament. Til gengæld sår det tvivl om, hvilken politisk linje gruppen kan lægge, når den skal favne så bredt, som det bliver tilfældet.

Farverige medlemmer
ECR's fremgang er den største overraskelse i det nye EU-Parlaments sammensætning. Gruppen, der blev stiftet af britiske Konservative, efter de i 2009 brød med Parlamentets store kristendemokratiske gruppe for at kunne lægge en mere EU-kritisk linje, fik ikke et specielt imponerende valg i slutningen af maj.

Men ved at række hånden ud til en række partier, som de færreste havde spået en plads i selskabet, er det lykkedes at få 70* mandater - tre flere end de liberale i ALDE-gruppen, hvor Venstre og Radikale sidder.

Blandt de første overraskende nytilkommende i ECR var Dansk Folkeparti og de ligeledes nationalkonservative Sande Finner.

Giver det indflydelse?
Siden kom Tysklands første folkevalgte EU-skeptikere, Alternative für Deutschland, til. Så indlemmedes den moralkonservative Bas Belder fra det hollandske reformerte protestant-parti SGP, der bygger sin politik på en streng læsning af biblen.

Derefter udvidedes kredsen med det flamske separatistparti N-VA, som i sidste uge valgte at afvise en udstrakt hånd fra den liberale gruppe, ALDE. Herfra lykkedes det også mandag at hente irske Brian Crowley, der vælger at trodse sit moderparti Fianna Fáil og gå fra de liberale ind i ECR.

Nu venter mange på at se, om den øgede medlemsskare kan veksles til indflydelse i et Parlament, som hidtil ikke har givet særlig stor plads til partier uden for den absolutte midte.

Tre små grupper
Ud over de fire store og mellemstore partier er yderligere tre grupper klar. På en femteplads er det venstreorienterede GUE/NGL, hvor Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari sidder, blevet marginalt større end Margrete Aukens (SF) De Grønne.

Som mindste gruppe ligger Morten Messerschmidts (DF) tidligere tilholdssted, den EU-skeptiske EFD-gruppe med britiske UK Independence Party i spidsen.

Det kræver mindst 25 medlemmer fra mindst syv lande at skabe en politisk gruppe. Det er mandater, der kan veksles til poster og ordførerskaber i politiske udvalg, midler fra EU-kasserne og mere taletid i plenarsalen.

"Uden en gruppe bliver man nådesløst marginaliseret af Bruxelles-maskinen, uanset hvor godt du har klaret dig ved stemmeurnerne i dit eget land," som UKIP's leder Nigel Farage udtrykte det i sin klumme i britiske Daily Express fredag.

Le Pen søger stadig
Efter at ECR-gruppen har hentet både Dansk Folkepart, De Sande Finner og SGP hos hans EFD-gruppe, har han kun med nød og næppe fået det nødvendige antal medlemmer og lande på plads.

Det er til gengæld ikke lykkedes for franske Front Nationals Marine Le Pen, der sammen med hollandske Geert Wilders fra Frihedspartiet ellers allerede i efteråret proklamerede, at de ville gå sammen om at skabe en ny højreradikal gruppe i Parlamentet. Mandag aften gjorde Wilders klart over for det hollandske nyhedsbureau ANP, at de ikke når at finde repræsentanter for syv forskellige lande, sådan som reglerne foreskriver. Men han erklærer sig overbevist om, at det nok skal lykkes senere på året.

Skulle det ske, vil både de og EFD dog stadig sidde usikkert i sadlen. Med få lande repræsenteret, hvor af flere bare sidder med et enkelt mandat, skal der ikke meget til at splintre gruppen, sådan som det også er sket tidligere for det yderste højre.

*Opdateret d. 24.06, hvor endnu to løsgængere har fundet en gruppe. 

Forrige artikel Fremgang til både Thorning og Løkke Fremgang til både Thorning og Løkke Næste artikel Her er den nye trafikaftale Her er den nye trafikaftale