Nobels fredspris til OPCW

FREDSPRIS: Den Norske Nobelkomité har besluttet, at Nobels fredspris i år skal tildeles Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) for dens omfattende arbejde for at afskaffe kemiske våben.

Nobels fredspris 2013 går til Organization for the Prohibition of Chemical Weapons.

I en pressemeddelelse begrunder Nobelkomitéen sin beslutning:  

"Under Første Verdenskrig blev kemiske våben brugt i betydelig grad. Genève-konventionen af 1925 forbød brug, men ikke produktion og opmagasinering af kemiske våben. Under Anden Verdenskrig blev kemiske stoffer anvendt i Hitlers masseudryddelser.

Senere har kemiske våben været benyttet flere gange både af stater og af terrorister.

I 1992-93 blev der udarbejdet en konvention, som også forbød produktion og opmagasinering af sådanne våben. Denne trådte i kraft i 1997.

Siden da har OPCW gennem inspektioner, destruktion og på andre måder arbejdet for, at konventionen bliver iværksat. 189 stater har indtil nu tiltrådt konventionen.

Konventionene og OPCWs arbejde har etableret anvendelse af kemiske våben som et folkeretslig tabu. Den sidste tids begivenheder i Syrien, hvor kemiske våben igen er taget i brug, har understreget behovet for at styrke arbejdet med at afskaffe sådanne våben.

Nogen stater er fortsat ikke medlemmer af OPCW. Enkelte medlemmer har ikke overholdt tidsfristen, som var april 2012, for at ødelægge sine kemiske våben. Dette gælder specielt USA og Rusland.

Nedrustning er et centralt punkt i Alfred Nobels testamente.

Den Norske Nobelkomite har gennem en række priser understreget behovet for at afskaffe kernefysiske våben. Komiteen vil med denne prisen til OPCW bidrage til afskaffelse af kemiske våben."

<iframe width="450" height="253" src="//www.youtube.com/embed/FhBD99TJYcQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Én af de andre topfavoritter til prisen i år var den pakistanske pige Malala Yousafzai, der for et år siden blev skudt i hovedet af Taliban for at kæmpe for pigers ret til at gå i skole.

Der var i alt 259 nominerede - herunder 209 personer og 50 organisationer - til årets fredspris. Med prisen følger 1,2 millioner dollar.

Sidste år gik fredsprisen til EU.

 

Forrige artikel Mulighed for indvandrer som borgmester Mulighed for indvandrer som borgmester Næste artikel Vismænd tvivler på affaldsplanens økonomi Vismænd tvivler på affaldsplanens økonomi