Ministerpost skal give Sass Larsen en frisk start

ROKADE: Henrik Sass Larsens (S) lange rejse mod stadig større politisk indflydelse kulminerede, da han fredag tiltrådte som erhvervs- og vækstminister. En plads i regeringens centrale udvalg blev det dog ikke til.

Det kom måske ikke som den store overraskelse. Alligevel fremstår Henrik Sass Larsens indtræden i regeringen som helt central i regeringsrokaden.

Ikke blot fordi chefstolen i det store Erhvervs- og Vækstministerium skifter fra SF til S, men det kan også markere afslutningen på et langt og fortumlet forløb for den markante socialdemokratiske politiker, der for to år siden trak sig som ministerkandidat på grund af en manglende sikkerhedsgodkendelse fra PET.

"For mit vedkommende er det et lukket kapitel. Jeg har ikke mere at tilføje," lød det fra Henrik Sass Larsen, da han efter sin officielle tiltræden som erhvervs- og vækstminister endnu engang blev stillet over for spørgsmålet om, hvad der har ændret sig, så han nu godt kan blive minister.

I stedet for at tale om fortiden og private forhold ville han meget hellere fokusere på regeringens store arbejde for at skabe vækst i Danmark, som han som erhvervs- og vækstminister kommer til at spille en central rolle i.
Ud over de brede ambitioner om at skabe flere danske virksomheder og særligt flere produktionsarbejdspladser, har han dog endnu ikke lagt sig fast på nogle særlige mærkesager.

"Det skal ikke være min opgave i dag at stå og komme med store forkromede nye forslag til en afgørende ny politisk retning. Jeg vil ydmygt sætte mig ind på min pind og lytte til de mennesker, som arbejder her i ministeriet. Og så vil jeg danne mig min mening og sætte hus derefter," sagde Henrik Sass Larsen, da han fik ordet.

Store opgaver venter
Der ligger allerede nu en betydelig bunke opgaver og venter på hans skrivebord. Blandt andet skal der følges op på regeringens otte vækstteams, som næsten alle har afrapporteret. Herudover kommer Produktivitetskommissionen snart med sit næste udspil, regeringens konkurrence- og forbrugerpolitiske udspil venter, og så er der hele arbejdet med at regulere den finansielle sektor.

Annette Vilhelmsen fratræder netop, som arbejdet med de politiske forhandlinger om reguleringen af de store systemiske danske banker skal til at gå i gang. At Henrik Sass Larsen nu overtager den opgave, gav anledning til mange spørgsmål om hans tidligere kritik af Bankpakke 2, som han har betegnet som 'Danmarkshistoriens største tyveri'. Selv om han nu bedyrer, at han ser bankerne som en afgørende del af løsningen på Danmarks økonomiske udfordringer, fortryder han ikke sine tidligere udtalelser.

"Det er stadig min opfattelse. Der er ingen tvivl om, at jeg ville have skruet sådan en bankpakke anderledes sammen. Men nu endte det der, og vi har et forlig, så det kommer vi ikke til at lave om på. Men jeg står ved den kritik, jeg kom med tidligere," sagde Henrik Sass Larsen.

Barndommens spor
Traditionen tro bød overdragelsen af ministerposten også på udveksling af symbolske gaver. Og Henrik Sass Larsen havde valgt at give Annette Vilhelmsen den kommende film om samfundsrevseren og børnerettighedsforkæmperen Peter Sabroe – eller i hvert fald et hæfte om filmen, der endnu ikke er udkommet.

Med et citat fra Jeppe Aakjærs hyldest til Peter Sabroe om, at "Du være den fattigste værner, du være den riges ris," sendte han Vilhelmsen videre til Social-, Børne- og Integrationsministeriet.

Personligt markerer Sass Larsens indtræden i regeringen den foreløbige kulmination på en lang politisk og personlig rejse, der med udgangspunkt i en socialt belastet opvækst er gået over DSU og videre ind i Folketinget.
Barndommen er ofte blevet fremhævet som en forklarende faktor for hans politiske væsen, der både beskrives som stærkt strategisk, mens også hård og til tider bidsk. Det er dog ikke en beskrivelse, han selv kan erklære sig enig i.

"Jeg forstår ikke, hvor det ry kommer fra. Jeg er en virkelig omgængelig og venlig person," lød Sass Larsens selvkarakteristik.

Ingen central udvalgspost
Det eneste, der måske kunne bruges til at slå lidt skår i glæden hos den nyudnævnte minister, var, at han ikke har fået en plads i hverken regeringens centrale Koordinations- eller Økonomiudvalg. Men det lod han sig ikke mærke af.

"Jeg bruger dagen i dag på at glæde mig over den opgave, jeg er blevet betroet. Og så synes jeg ikke, at der er grund til at begræde, at jeg ikke er kommet med i endnu et udvalg."

Heller ikke ministeriets departementschef, Michael Dithmer, mente, at det vil få den store betydning for ministeriets placering i Slotsholmens interne koordinering.

"Det håndterer vi," lød det kortfattede svar til Altinget.dk.

Forrige artikel Pragmatiker på ønskejob gør klar til grøn omstilling Pragmatiker på ønskejob gør klar til grøn omstilling Næste artikel V: Regeringen skal tvinges til flere reformer V: Regeringen skal tvinges til flere reformer