Minister vil gå MRSA-indsats efter i sømmene

KRITIK: Fødevareministeriet får kritik for sin indsats mod MRSA af Statsrevisorerne. Det skal der rettes op på, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, der bebuder et eftersyn af indsatsen.

Der er fejlet i kampen mod den multiresistente bakterie husdyr-MRSA. Sådan lyder kritikken af Fødevareministeriet, som Statsrevisorerne onsdag er kommet med. 

Kritikken kommer på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen, og statsrevisorerne finder det blandt andet "utilfredsstillende, at Fødevareministeriet siden 2010 ikke har arbejdet effektivt for at bremse forekomsten af husdyr-MRSA."

Samtidig kalder Statsrevisorerne det også "utilfredsstillende", at Fødevareministeriet ikke har formået at vurdere risici eller har "prioriteret indsatsen mod husdyr-MRSA". 

Svær baktierie at komme til livs
Husdyr-MRSA - også kaldet svine-MRSA - er en multiresistent bakterie, som har spredt sig fra landbruget til resten af samfundet. I 2014 er bakterien registreret i 68 procent af de danske slagtesvinebesætninger, og den er samtidig fundet hos et stigende antal personer. Bakterien er som andre resistente bakterier svær at komme til livs og medfører derfor kraftigt øgede omkostninger i sundhedssektoren.

Det er Fødevareministeriet, som har det overordnede ansvar for indsatsen mod husdyr-MRSA, og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen tager da også Statsrevisorerne og Rigsrevisionens kritik til sig. I Rigsrevisionens beretning fremgår det blandt andet, at ministeriet ikke har haft en effektiv styring af de forskning- og MRSA-initiativer, som er sat i gang. Og det vil ministeren nu rette op på:

"Jeg er enig med Rigsrevisionen i, at der ikke har været ordenligt styr på ministeriets forskningsstyring i forhold til igangsatte MRSA-initiativer. Det skal der rettes op på, og jeg har derfor igangsat et eftersyn af, hvordan Miljø- og Fødevareministeriet fremadrettet får optimeret bestilling, håndtering og formidling af forskning i hele organisationen," siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Vil komme flere MRSA-sager
Indsatsen mod husdyr-MRSA bliver også kritiseret for, at ministeriet ikke har haft et helhedsorienteret hensyn til de sundhedsøkonomiske omkostninger.

"Jeg er enig med Rigsrevisionen i, at Miljø og Fødevareministeriet hele tiden skal have fokus på at samarbejde med andre ministerier, så alle bidrager til helhedsorienterede analyser. Når det er sagt, så vil der også i fremtiden forekomme sager med MRSA, salmonella eller noget tredje, hvor der er en sundhedsrisiko, der kræver hurtig politisk handling," siger hun og fortsætter:

"Her må detaljerede økonomiske analyser blive lavet sideløbende med, at der bliver handlet politisk," siger Eva Kjer Hansen. 

Med en handlingsplan fra april lægger Fødevareministeriet op til en til en langsigtet bekæmpelsesstrategi mod MRSA, og planen har bred politisk opbakning. Den anerkendes både af Statsrevisorerne og Rigsrevisionen. 

"Jeg vil gennemføre initiativerne i handlingsplanen, og jeg vil følge nøje, om initiativerne virker efter hensigten," siger Eva Kjer Hansen. 

Forrige artikel Oversigt: Kulturnattens politiske arrangementer Oversigt: Kulturnattens politiske arrangementer Næste artikel Rettelse: Loft over husleje i plejeboliger Rettelse: Loft over husleje i plejeboliger