Markante ændringer på vej på Det Kgl. Teater

AFTALE: Det bliver nødvendigt med strukturelle ændringer på Det Kongelige Teater, varsler bestyrelsesformand Stine Bosse, der blandt andet vil kigge på teatrets tre huse

Politiske krav om nye besparelser og merindtægter kommer til at medføre både højere billetpriser og mærkbare ændringer i strukturen på Det Kongelige Teater.

Det betyder, at der nu også skal kigges på nationalscenens samlede bygningsmasse, der omfatter Gamle Scene, Skuespilhuset og Operaen.

Det forudser bestyrelsesformanden for den danske nationalscene, Stine Bosse, inden startskuddet til de politiske forhandlinger om en ny fireårig aftale om Det Kongelige Teaters økonomi.

Meldingen kommer, efter en konsulentrapport fra Deloitte – bestilt af Finansministeriet – for nylig har peget på en lang række områder, hvor Det Kongelige Teater samlet set kan spare og effektivisere for op til 75 millioner kroner.

Konsulentrapporten giver ledelsen på nationalscenen godt nok ikke meget for. Den er i bedste fald spild af penge og afslører først og fremmest, at konsulenterne ikke har forståelse for teatrets verden, påpeges det. Men rapporten har fået teatrets ledelse til selv at arbejde med at identificere mulige besparelser og merindtægter, som ledelsen vil kunne forsvare.

”Vi har jo luret, hvor pilen peger henad, og derfor har vi som ledelse arbejdet med det over længere tid. Vi har i bestyrelsen en rimelig forståelse for, at når der skal spares penge, så skal Det Kongelige Teater naturligvis også deltage. Derfor har vi også udarbejdet en række muligheder, men intet er besluttet endnu. Vi prøver at undgå meget pludselige opbremsninger. Tiden vil vise, om det lykkes – men vi undgår det nok ikke,” siger Stine Bosse.

Bestyrelsesformanden vil ikke konkretisere eller gå i detaljer endnu, men slår fast, at de foreslåede økonomiske rammer får konsekvenser.

Mærkbare ændringer på vej
”Det vil betyde strukturelle ændringer, varieret forhøjelse af billetpriserne samt andre ændringer, der vil resultere i mærkbare ændringer for teatret,” siger Stine Bosse.

Hun ønsker ikke at uddybe, hvad der ligger i udtrykket ”strukturelle ændringer.”

”Det får du ikke ud af mig endnu, for vi har ikke taget endelig stilling til det. Men det handler jo for eksempel om, at der en bygningsmasse, der er til at tage og føle på – og den bliver man jo nok nødt til at kigge på. Det er her, man taler om strukturer,” siger Stine Bosse.

Statens bevillingsniveau over for Det Kgl. Teater er i dag på linje med niveauet fra dengang, da teatret alene var hjemhørende på og omkring Kongens Nytorv. I dag driver teatret ikke blot Gamle Scene, men også Skuespilhuset, Operaen og Scenografisk Værksted.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Presselogen øger formue trods uændret kontingent Næste artikel Overblik: Forstå finansloven Overblik: Forstå finansloven