Mandatprognose: Moderaterne er på vej i Folketinget med stribevis af politiske debutanter

Holder Moderaternes nuværende tilslutning i meningsmålingerne stik, vil det bane vejen for en række helt nye ansigter i dansk politik. Altinget Christiansborg giver et bud på, hvem de kan være.

Partiets formand er blandt de mest erfarne i dansk politik.

Men det samme gælder ikke for størstedelen af den gruppe af personer, som Moderaternes Lars Løkke Rasmussen efter alt at dømme vil få med sig ind i Folketinget.

Moderaterne står til at få 11 personer valgt ved det kommende folketingsvalg. Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Flere af dem, som ser ud til at kunne få en af de 11 pladser i Folketinget, har ikke beskæftiget sig professionelt med politik før. I og med at partiet er nyt på stemmesedlen, og flere af kandidaterne aldrig har været opstillet før, kan det være svært at forudse, hvordan de personlige stemmetal vil fordele sig. Det kan give tæt kamp om pladserne blandt de mange nye kandidater, hvor få personlige stemmer kan gøre forskellen.

Med udgangspunkt i den nye prognose giver Altinget Christiansborg et bud på, hvem der kan være Moderaternes nye folketingsmedlemmer.

Københavns Storkreds: Et mandat 

I København er det oplagte bud på et nyt folketingsmedlem spidskandidaten Jon Stephensen, som især er kendt for sit arbejde i det københavnske teater- og kulturmiljø.

Men det kan meget vel blive et tæt opgør mellem ham og Nanna W. Gotfredsen, som er kendt for at have stiftet Gadejuristen, hvor hun har sikret retshjælp til udsatte borgere.

Foruden de to er det også værd at holde øje med, hvordan nummer to på stemmesedlen, Lean Milo, klarer sig. Han er iværksætter, men har også politik i sin familie som søn af den tidligere V-borgmester i Greve René Milo. Ligeledes er det også interessant at følge den unge kandidat Ellen Emilie, som er leder af Unge Moderater.

Københavns Omegns Storkreds: Et mandat 

Det vil formentlig blive spidskandidat Monika Rubin, der vil få plads i Folketinget efter valget, hvis Moderaterne vinder et mandat i den københavnske omegn. Hun er i løbet af valgkampen blevet profileret i sundhedsdebatten, og hun var også med, da Lars Løkke præsenterede partiets sundhedsudspil.

Og det er der en grund til, for Rubin er nemlig læge, og så har hun været inde over partiets sundhedspolitik længe. Hun var en del af forstadiet til Moderaterne – Det Politiske Mødested – hvor hun var tovholder i en gruppe, som diskuterede sundhedspolitik.

Nordsjællands Storkreds: Et mandat 

Efter et folketingsvalg kan Jakob Engel-Schmidt sandsynligvis igen blive folketingsmedlem. Det tidligere folketingsmedlem for Venstre står til at få Moderaternes nordsjællandske mandat.

Han er spidskandidat og har været en del af Løkkes inderkreds fra starten, hvor han begyndte som sekretariatschef for Det Politiske Mødested og sidenhen indtog samme position i Moderaterne.

Bornholm: Nul mandater 

Moderaterne står ikke til at opnå valg på Bornholm.

Sjællands Storkreds: To mandater 

Opgøret om det andet mandat på Sjælland kan blive tæt. For det første går til Lars Løkke Rasmussen, som med al sandsynlighed vil vinde mange personlige stemmer. Spørgsmålet er dog, hvor tæt han kommer på det stemmetal, han fik som V-formand i selvsamme storkreds.

Da Lars Løkke vil tage en stor del af de personlige stemmer, kan det være få stemmer, der afgør, hvem der løber med det andet mandat. Men et godt bud er Charlotte Bagge Hansen. Hun er både nummer to på listen og den eneste kvinde. Hun kan måske få stemmer fra dem, som gerne vil stemme på Løkkes projekt, men foretrækker, at deres stemme går til en kvindelig kandidat.

Derudover sidder hun i byrådet i Vordingborg for Fælleslisten, som hun selv stiftede i 2020, og det er muligt, at hun kan sikre sig lokal opbakning. Bagge Hansen har ligesom Løkke også tidligere været medlem af Venstre.

Fyns Storkreds: Et mandat 

På Fyn kan mandatet gå til spidskandidat Rosa Eriksen, som er sygeplejerske. Hendes eneste politiske erfaring er en fortid i henholdsvis Venstres Ungdom og Danmarks Socialdemokratisk Ungdom.

Sydjyllands Storkreds: Et mandat 

I Sydjylland kan en anden tidligere Venstre-mand være på vej i Folketinget. Mandatet ser ud til at tilfalde spidskandidat Henrik Frandsen, der tidligere har været V-borgmester i Tønder.

Efter han blev vraget som borgmesterkandidat før kommunalvalget i 2021, droppede han dog Venstre og endte med at stifte Tønder Listen. Efterfølgende blev han suveræn stemmesluger ved valget, men borgmesterposten mistede han.

Østjyllands Storkreds: To mandater 

I Østjylland skal der findes to nye folketingsmedlemmer, hvoraf den ene formentlig bliver spidskandidat Tobias Grotkjær Elmstrøm. Han er til daglig advokat og indehaver af et advokatfirma i eget navn.

Hvem skal så følges med ham ind i Folketinget? Det kunne blive nummer to på listen, som er Peter Have, der er kroejer. Men det kan også blive Karin Liltorp, der også er eneste kvinde på listen. Hun kommer fra medicinalindustrien, hvor hun arbejder som konsulent.

Vestjyllands Storkreds: Et mandat 

I det vestjyske er det et andet medlem af partiets absolutte inderkreds, som er spidskandidat. Det er Jeppe Søe, som er direktør for Det Politiske Mødested og medstifter af Moderaterne.

Han er et godt bud på et nyt folketingsmedlem. Men det er også værd at følge Nikolaj Gam-Pedersen, som også har været en del af Det Politiske Mødested.

Nordjyllands Storkreds: Et mandat

I Nordjyllands Storkreds er det ikke nødvendigvis givet, at det er spidskandidat og iværksætter Kristian Klarskov, som løber med mandatet.

En anden fremtrædende kandidat på stemmesedlen. Mohammed Rona, er nemlig også et muligt bud på en, der kan hapse en plads i Folketinget. Han var ikke politisk aktiv, inden han blev en del af Det Politiske Mødested, hvor han var tovholder for gruppen om integrationspolitik.

Forrige artikel Løkke er i særklasse som politisk kamæleon Løkke er i særklasse som politisk kamæleon Næste artikel Glem nu Lars Løkke – det er faktisk Mette Frederiksen, der er ved at vinde valget Glem nu Lars Løkke – det er faktisk Mette Frederiksen, der er ved at vinde valget