Thorning til Løkke: På med EU-sokkerne

OVERDRAGELSE: Helle Thorning-Schmidt gav Lars Løkke Rasmussen et EU-kit, da hun overdrog Statsministeriet til den nye statsminister, og hun fik selv en selfiestang tilbage.

En paraply, et par sokker, en kasket og en kop – alle med de karakteristiske EU-stjerner.

Det var den traditionsrige overdragelsesgave fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til den nye, Lars Løkke Rasmussen (V), da der var overdragelsesceremoni i Statsministeriet. 

Helle Thorning-Schmidt fortalte, at hun har været bekymret for mange ting, efter det stod klart, at regeringsmagten skiftede. Men særligt det europæiske samarbejde bekymrede hende, da hun forudser, at Venstre kan komme til at stå lidt alene i sit parlamentariske grundlag. Derfor gav hun Lars Løkke Rasmussen et EU-kit.

”Du skal virkelig bruge den styrke, du har. Jeg har foreskrevet en kur til dig, og én gang om måneden tager du alt det her på og siger: 'Jeg ønsker, at Danmark skal være i kernen af det europæiske samarbejde',” sagde hun.

Hun takkede Lars Løkke Rasmussen for et godt samarbejde, og den nye statsminister fik også et råd med på vejen af Helle Thorning-Schmidt. Lars Løkke Rasmussen tabte statsministerposten i 2011, selv om Venstre gik frem, og ved valget 18. juni gik Socialdemokraterne frem, mens Thorning mistede statsministerposten.

”Jeg har et råd til dig, og det er et meget vigtigt råd. Det vigtigste, man kan gøre som statsminister, er at sørge for, at ens parti ikke går frem. Nu har vi historisk belæg for, at hvis man kommer til at gå frem på valgdagen, så er man ude af Statsministeriet med det samme. Det ved du, det ved jeg, så jeg vil anbefale dig ikke at komme over de 20 procent,” sagde Helle Thorning-Schmidt til grin og klapsalver.

Selfiestang til selfiedronningen
Herefter var turen kommet til den nye statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og ligesom den tidligere statsminister takkede han også for et godt samarbejde.

”Jeg synes, du har gjort det rigtig godt. Det har været svært til tider, men du har gjort det, som har været nødvendigt. Og jeg synes faktisk, at vi har haft det rigtig godt sammen. Det synes jeg i det hele taget, at vi har, i et omfang, som folk nok ikke helt forstår,” sagde Lars Løkke Rasmussen til Helle Thorning-Schmidt.

Sidste gang de to overdrog Statsministeriet i 2011, fik Thorning en taske lavet af finansloven. Denne gang gav Løkke fire billetter til Grøn Koncert til Thorning og familien. Og i en ekstra gave fik hun også en selfiestang til at forevige oplevelsen, efter hun i sine år som statsminister er blevet kendt for at få taget mange selfies.

”Og når du står der foran scenen til Grøn Koncert med hele familien og skal tage superselfien, så er der også en selfiestang til det,” sagde Lars Løkke Rasmussen. 

"Du er sej, Helle"
Fra departementschef Christian Kettel Thomsen var der også rosende ord til den nu forhenværende statsminister, som han kaldte ”utrolig sej”. Og fra Statsministeriet fik Helle Thorning-Schmidt et lille hjertetræ, hun kunne plante ved sit sommerhus.

”Det er en sej plante, med dybe rødder og med hjertet på rette sted. Og så er den hårdfør. Vi synes, at den passer til dig,” sagde Christian Kettel Thomsen.

Samtidig fortalte departementschefen, at Thorning har været en stædig chef de seneste knap fire år.

”Du er stædig. Du nægter at afslutte et møde, før der er fundet en løsning. Jeg fristes til at sige en næsten kvindelig stædighed,” sagde departementschefen, der også havde et par ord med til Lars Løkke Rasmussen:

”Når en statsminister forlader Statsministeriet, plejer de ikke at komme tilbage. Du sagde for noget tid siden, at du ville udfordre den praksis, og nu står du her,” lød det fra Christian Kettel Thomsen, der også understregede, at han glæder sig til det kommende samarbejde.

Mens Lars Løkke Rasmussen nu har fået nøglerne tilbage til Statsministeriet og igen skal lede landet, skal Helle Thorning-Schmidt sidde i oppositionen i Folketinget. Søndag overdrog hun officielt posten som socialdemokratisk formand til Mette Frederiksen, men Helle Thorning-Schmidt kan dog se frem til at få en af Christiansborgs finere og mest prestigefyldte poster. Hun er nemlig valgt til at få Socialdemokraternes plads i Folketingets Præsidium.

Forrige artikel Her er Venstres nye gruppeledelse Her er Venstres nye gruppeledelse Næste artikel Værdikrigeren Pind indtager Justitsministeriet Værdikrigeren Pind indtager Justitsministeriet