Løkke på besøg hos Obama: Det skal de diskutere

TOPMØDE: Fredag besøger Lars Løkke Rasmussen Barack Obama i Washington sammen med fire andre nordiske statsledere. Se her, hvad de skal diskutere.

Fredag skal statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg i Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident Barack Obama har nemlig inviteret stats- og regeringscheferne og udenrigsministrene fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige til møde i Washington.

”Norden er præget af små nationer med stor gennemslagskraft. Vores partnerskab på tværs af Atlanten går generationer tilbage. Vi deler værdier med amerikanerne om en verden baseret på demokrati, frihandel og samarbejde,” siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

”Vi er i en tid, hvor kræfter uden for det transatlantiske fællesskab afprøver vores evne og vilje til at stå sammen. Obamas værtskab for et fælles nordisk topmøde er udtryk for klar vilje til at fastholde og udbygge det stærke sammenhold,” siger Løkke.

Udenrigsminister Kristian Jensen er også med til det amerikansk-nordiske topmøde, og han skal derudover også mødes med den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Emnerne, der skal diskuteres på det amerikansk-nordiske topmøde, er blandt andet:

Sikkerhedspolitik
Obama vil sammen med Løkke og de fire andre nordiske ledere snakke om strategi mod terror og voldelig ekstremisme. Verden har de seneste år været ramt af en række terrorangreb – senest i Frankrig og Belgien – og kampen mod Islamisk Stat er også en fælles dagsorden. Også forholdet til Rusland er formentlig på dagsordenen.

Samtidig kan Lars Løkke Rasmussen fortælle, at den danske regering netop har indstillet, at Danmark skal købe nye kampfly. Nærmere bestemt 27 F-35-kampfly, som også er USA's kampfly.

Klima
Under dette punkt ventes klimaforandringer at være det store emne – og fokus vil formentlig blandt andet være på implementering af beslutninger fra COP21-klimatopmødet.

Handel
På mødet skal der også diskuteres muligheder for øget handel og vækst på tværs af Atlanten. USA og EU er i gang med at forhandle frihandelsaftalen TTIP på plads, og mon ikke også den vil blive nævnt en gang eller to.

Statsministeren vil også benytte sin rejse til at fremme mulighederne for dansk erhvervsliv i USA. Løkke benytter nemlig sin Washington-tur til at deltage i reetableringen af netværket ”Congressional Friends of Denmark”, der består af kongresmedlemmer med en særlig interesse i at styrke samarbejdet med Danmark og dansk erhvervsliv.

Humanitær hjælp
De skandinaviske lande er kendt for at være nogle af dem, som giver mest i udviklingsbistand, og den humanitære hjælp er også på dagsordenen i Washington fredag. Mange lande skærer i udviklingsbistanden, og fredagens diskussion i Det Hvide Hus ventes at handle om at fokusere indsatsen i lande, hvor bistanden har størst effekt.

Flygtninge og migranter
Flygtningepresset er stort i disse år, og ikke siden Anden Verdenskrig har der været så mange på flugt. Særligt situationen i Irak og Syrien med IS bekymrer, og parterne ventes særligt at fokusere på stabilitet i Syrien og Irak frem for at tale fordeling af flygtninge.

Derudover vil Obama også diskutere blandt andet Arktis og nuklear sikkerhed med de fem nordiske lande.

Mødet afsluttes med en statsmiddag i Det Hvide Hus.

Forrige artikel Hjort vil ikke sætte beløb på digitale besparelser Hjort vil ikke sætte beløb på digitale besparelser Næste artikel Sådan vil regeringen sænke elregningen Sådan vil regeringen sænke elregningen