Tv: Wammen præsenterer redegørelse for en "bomstærk" dansk økonomi

https://vimeo.com/554645785/11d5acae64

Coronakrisen har ikke ramt dansk økonomi så hårdt som frygtet, og regeringen forventer nu den største vækst i bnp i 15 år. Det sker dog fra et lavt niveau. Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) ved præsentationen af Økonomisk Redegørelse tirsdag. Se pressemødet her.

Dansk økonomi er på vej ud af coronakrisen, og den er i overraskende god form. 

Det var hovedbudskabet fra Nicolai Wammen (S), da han præsenterede regeringens nyeste økonomiske redegørelse ved et pressemøde tirsdag. Se det i videoen ovenfor.

Eksporten stiger, forbruget stiger, og ledigheden falder. På den baggrund forventer regeringen, at bnp vil vokse med 2,4 procent i år og 3,6 procent næste år. Det vil i givet fald blive den største vækst i bnp i 15 år. Samtidig forventes en vækst i eksporten, der vil blive den største i mere end ti år. 

“Det skal selvfølgelig med, at vi kommer fra et lavt udgangspunkt, men det er rigtig positive tal,” sagde Nicolai Wammen. 

Han indledte pressemødet med at konstatere, at “dansk økonomi er bomstærk”, og han konstaterede, at nøgletallene for økonomien ser langt bedre ud, “end vi frygtede for et år siden”. 

Erhverv og lønmodtagere har været fleksible
Finansministeren peger på flere forklaringer på, at Danmark ser ud til at komme så relativt hurtigt ud af coronakrisen, når det gælder økonomien: 

Hjælpepakker og stimuli har holdt hånden under virksomheder og arbejdspladser, så erhvervslivet har stået klar “til at gribe mulighederne nu, hvor eksporten lysner”. 
 
Virksomhederne har været gode til at omstille sig under krisen med hjemmearbejde og online-salg.  

Lønmodtagerne har været fleksible, så mange af de ledige fra handelsbranchen for eksempel har søgt over i byggeriet, hvor der har været tryk på under hele krisen. 

Og de politiske beslutninger om at frigive indefrosne feriepenge har fået forbrugerne til at gå ud og bruge penge, så den hjemlige handel stiger, lød nogle af hovedforklaringerne på de lyse udsigter.

Endelig nævnte finansministeren, at den generelt solide danske økonomi med "sunde strukturer" har givet politikerne gode muligheder for at hjælpe erhvervslivet igennem krisen.

Ikke slemt som finanskrisen
Nicolai Wammen fremhævede, at coronakrisen dermed ikke ser ud til at sætte sig nær så dybe spor, som finanskrisen gjorde i slutningen af 00'erne, hvor Danmark eksempelvis oplevede stigende arbejdsløshed fem år i træk.

Også den offentlige gæld er der styr på, sagde han.

"Når man sammenligner med andre lande, er Danmark duks, når det gælder om at have styr på gælden," lød det fra finansministeren.

Flere journalister spurgte, hvad regeringen vil gøre ved, at den økonomiske fremgang er ved at skabe flaskehalse, hvor visse brancher har svært ved at skaffe arbejdskraft. En tidligere overvismand har for nylig vurderet, at regeringen derfor er nødt til at stramme finanspolitikken eller åbne for mere udenlandsk arbejdskraft, hvis man skal undgå overophedning.

Men regeringen har ikke planer om nogen af delene, måtte man forstå på Wammen.

"Det er klart, at vi skal skabe et større arbejdsudbud," sagde han og pegede på, at allerede indgåede aftaler vil øge arbejdsudbuddet med omkring 10.000 om året.

Derudover vil de mange personer, der i øjeblikket arbejder i test-centrene, snart blive ledige igen.

Og så sætter regeringen i stor stil sin lid til den kommission der i øjeblikket er ved at se på, hvad man kan gennemføre af såkaldte andengenerationsreformer på arbejdsmarkedet. Det vil sige reformer, der øger arbejdsudbuddet uden at skære i ydelser, for eksempel ved at få flere unge og indvandrere i arbejde.

Kommissionen præsenterer sin første rapport torsdag.

Forrige artikel Morgenmøde: Fra fodsoldater til cybersoldater Morgenmøde: Fra fodsoldater til cybersoldater Næste artikel Se regeringens udspil til grønne byer: Renere luft, mere skov og slut med dieselbiler Se regeringens udspil til grønne byer: Renere luft, mere skov og slut med dieselbiler