Lav kvotepris koster Danmark otte milliarder

NYHED: Statskassens indtægter fra salg af CO2-kvoter bliver otte milliarder kroner mindre end forventet, viser nye tal fra Finansministeriet. Venstre og Konservative kræver svar fra regeringen.

De rekordlave priser på CO2-kvoter har ikke kun konsekvenser for den grønne omstilling. Frem mod 2020 går staten også glip af en milliardindtægt fra salg af klimakvoterne.

Det viser de seneste beregninger foretaget af Finansministeriet i forbindelse med vækstplanen, som Altinget.dk har fået indsigt i.

Da finansloven for 2013 blev indgået i november, var forudsætningen, at kvoteprisen i 2014 ville ligge på 72 kroner og stige støt til 175 kroner i 2020. Samlet set skulle kvotesalget i den periode levere 12,5 milliarder kroner til statskassen. Med de opdaterede beregninger er det tal nu reduceret til 5 milliarder kroner.

Samtidig oplyser Finansministeriet, at Danmark allerede i 2013 går glip af indtægter for 500 millioner kroner. I alt får Danmark altså 8 milliarder mindre ind fra kvotesalget frem mod 2020.

Konservative kræver ny 2020-plan
De markant lavere forventninger til indtægterne fra kvotesalg får Konservatives finansordfører, Mike Legarth, til at forlange, at regeringen reagerer.

"Vi kræver, at regeringen fremlægger en opdateret 2020-plan, der medregner de samfundsøkonomiske konsekvenser af den lave kvotepris," siger han.

Mike Legarth mener, at de lave kvoteskøn er et udtryk for, at kvotesystemet ikke virker, og det skal regeringen forholde sig til. Både i forhold til Danmarks energipolitik, og når de lange linjer i økonomien lægges.

Corydon: Alt under kontrol
Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser dog, at de nye beregninger bliver et problem for statskassen. Han mener, at regeringen har taget højde for de lave kvotepriser i forbindelse med sit udspil til en vækstaftale.

"Det lavere skøn for kvoteprisen er indregnet i Vækstplan DK, og dermed er der taget højde for det i de offentlige finanser frem mod 2020. Hvis kvotepriserne retter sig, kan vi endda være heldige at høste lidt ekstra skatteindtægter, men lad os nu se, hvordan markedet udvikler sig," skriver ministeren i et svar til Altinget.dk.

Bjarne Corydon oplyser samtidig, at han derfor ikke ser nogen grund til yderligere handling i sagen.

Artiklen fortsætter under grafen

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdGc3dDQ1RzhVbS04WlZhakpFRWV0N2c&transpose=1&headers=1&range=A1%3AJ4&gid=0&pub=1","options":{"curveType":"function","animation":{"duration":500},"pointSize":0,"backgroundColor":{"fill":"#FFFFFF"},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"maxAlternations":1,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"vAxes":[{"title":"Kvotepris i Euro","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"booleanRole":"certainty","title":"Regeringens forventninger til prisen p\u00e5 CO2-kvoter ","height":320,"interpolateNulls":false,"domainAxis":{"direction":1},"legend":"right","useFirstColumnAsDomain":true,"tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>
Kilde: Finansministeriet og Energistyrelsen

V: Energiaftalen smuldrer
Ifølge Venstre rejser regeringens nye tal spørgsmål om sidste års energiaftale. Den baserede sig på endnu højere kvotepriser, end der lå til grund for finansloven 2013.

"Finansministeriets tal viser, at grundlaget for energiaftalen smuldrer. Energiaftalen blev indgået med nogle helt andre forventninger til kvoteprisen. Derfor er det nødvendigt, at regeringen gør det klart, om forudsætningerne for aftalen stadig holder," siger Lars Christian Lilleholt.

Han mener, at den lave kvotepris rammer økonomien bag hele den grønne omstilling.

"Omstillingen til vedvarende energi bliver relativt dyrere, og derfor vil vi opfordre regeringen til at se på, om de klimamål, der er vedtaget, er for høje," siger han.

Finansminister Bjarne Corydon mener dog ikke, at de nedjusterede forventninger til kvoteprisen kræver ændringer i energiaftalen.

"Det forhold, at kvoteprisen aktuelt skønnes at blive lavere end hidtil antaget, kan efter regeringens opfattelse ikke begrunde ændringer af energiaftalen," skriver han.

Læs klima- og energiministerens vurdering af Finansministeriets nye kvote-beregninger her.

,

Forrige artikel Langt færre nabolande skal have dansk støtte Langt færre nabolande skal have dansk støtte Næste artikel FOPA bliver en del af Cevea