Kristian J: Vi skal bekæmpe fattigdom - ikke ulighed

FOLKEMØDE: Venstres næstformand Kristian Jensen mener, at SF's formand Pia Olsen Dyhr fokuserer for meget på økonomisk ulighed fremfor at skabe lige muligheder.

De ti procent rigeste danskere ejer 25 procent af alle landets værdier. Det er et problem, tordnede SF's formand Pia Olsen Dyhr til Folkemødet på Bornholm i sin duel med Venstres næstformand Kristian Jensen.

De to havde sat hinanden stævne til en debat om ulighed i Venstres tætpakkede frugthave ved Allinge-hotellet Danchels. Her havde flere hundrede folkemødegæster besat alle stole og bænke for at høre de to toppolitikere debattere et af de klareste ideologiske skel i dansk politik: Ulighed.

Hvis de mange tilhørere var kommet til debatten for at få flot solskin og udsigt over Østersøen, samtidig med at de kunne opleve en skarp politisk debat, så fik de, hvad de kom efter. For Venstres Kristian Jensen var klar til at svare tilbage på Pia Olsens udmelding.

"Jeg undrer mig, hver eneste gang jeg skal tale lighed og ulighed med en socialist, så taler de kun om penge. Jeg synes også, det drejer sig om lighed i sundhed, om man har lighed i adgangen til uddannelse og muligheden for at bruge sine evner," skød Kristian Jensen tilbage på Pia Olsen og satte trumf på:

"Og så kunne man jo næsten få den tanke, jeg tror det nu ikke, - men man kunne godt tro, at Pia Olsen var glad for finanskrisen, der ramte Danmark i 2007. Fordi med faldende aktiekurser, boligpriser og former blev Danmark et mere lige samfund. Ikke fordi de fattigere blev rigere, men fordi de rige blev fattigere," drillede Kristian Jensen sin modstander.

Dyhr: Økonomisk lighed har betydning 
Pia Olsen Dyhr afviste dog drilleriet:

"Finanskrisen ramte også de fattige hårdt, mange mistede deres job, og den daværende regering indførte fattigdomsydelser, som øgede uligheden yderligere," sagde Pia Olsen Dyhr. Hun erklærede sig dog også stærkt overrasket over, at Kristian Jensen nævnte sundhedsområdet som et kernepunkt i forhold til at sikre lighed.

"Det er sjovt, vi skal høre en venstremand nævne lighed i sundhed, når nu den borgerlige regering overbetalte privathospitalerne og sikrede sundhedsforsikringer til de rigeste," sagde Pia Olsen Dyhr. Og økonomisk lighed har betydning for, at et samfund er godt, fastholdt hun.

"Se bare på USA: Her er høj kriminalitet, og det skyldes blandt andet den store økonomiske ulighed. Men at vi skal være økonomisk mere lige, betyder ikke, at vi skal være ens og have samme frisure. Vi er jo ikke Nordkorea," jokede Pia Olsen Dyhr med henvisning til, at den nordkoreanske leder ifølge internationale medier har stillet krav om, at unge mænd skal have samme frisure som ham.

V: Skatteloft til de fattigste
Kristian Jensen afviste dog den logik ud fra, at man i Schweiz har et harmonisk samfund med lav skat og lav kriminalitet.

Debatten var dog heller ikke kun kritik og drilleri. Kristian Jensen lancerede et ny politisk forslag - dog kun som drøm eller vision.

"Vi skal have et skatteloft for de fattigste. Det kunne udformes, så de fattigste er garanteret, at de får mindst 300 kroner mere til sig selv efter skat, for hver gang de tjener 1000 kroner," sagde Kristian Jensen. Han understregede, at ideen er en vision og ikke et gennemarbejdet forslag, man skal regne med at se lanceret inden længe.

Det forslag blev dog ikke omfavnet af Pia Olsen Dyhr, der ellers roste Kristian Jensen for at være fornuftig - af en venstremand at være. Hun lancerede til gengæld det kendte forslag om skat på finansielle transaktioner, hvilket venstremanden trods rosen ikke ville støtte.

Forrige artikel Eksperter: Vi skal reformere kommunerne Eksperter: Vi skal reformere kommunerne Næste artikel Billeder fra Folkemødet 2014 Billeder fra Folkemødet 2014