Kommission sender bolden videre til politikerne

PRODUKTIVITET: Produktivitetskommissionen fremlagde mandag sine 127 anbefalinger. Vil man være rigtig statsmand, skal man tage fat på uddannelsessystemet, siger kommissionsformand.

Det danske samfunds produktivitet er under pres, men det er der heldigvis råd for. Sådan kan man kort opsummere budskabet fra regeringens Produktivitetskommissions formand, Peter Birch Sørensen, der mandag formiddag overleverede kommissionens endelige anbefalinger til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Slutrapporten er kommissionens syvende rapport og opsummerer i hovedtræk de mest centrale anbefalinger fra de foregående seks arbejdsrapporter. Hertil kommer et nyt indspark på skatteområdet og et kapitel om klimaindsatsen.

Hvor de foregående præsentationer er foregået under mere beskedne rammer i Produktivitetskommissionens egne lokaler i Bredgade, København, så var det Folketingets Fællessal, der dannede rammerne for slutrapporten.

Ud over en stor forsamling journalister var også ministerielle embedsmænd, repræsentanter for interesseorganisationer og enkelte folketingspolitikere mødt frem for at høre Peter Birch Sørensens nøgterne gennemgang af de væsentligste pointer og anbefalinger, som er kommet ud af kommissionens arbejde.

Følger man alle kommissionens anbefalinger, vil det ifølge formanden potentielt kunne øge det danske BNP med 60 milliarder kroner i 2020. Det svarer til en forøgelse af produktivitet med 1/2 procentpoint om året.

"Regeringens mål er at hente 14 milliarder kroner gennem højere produktivitet. Så det er bestemt et realistisk mål, og på længere sigt vil gevinsten være større," sagde Peter Birch Sørensen.

Servicesektor trækker ned
Det danske produktivitetsproblem står særligt tydeligt frem, når der sammenlignes med USA, som er kommissionens primære benchmark i forhold til den danske udvikling. Men nogle sektorer er hårdere ramte end andre.

Ifølge kommissionen er det særligt i de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv, at produktiviteten halter. Hvis niveauet hæves til det amerikanske niveau på dette ene område, så vil det alene være med til at udligne langt størstedelen af hele den samlede forskel på den amerikanske og danske produktivitet.

"Men der er flere årsager til den den svage danske udvikling. Det handler om, at der er for lidt konkurrencedynamik og internationalisering i erhvervslivet. Der er svagheder i uddannelsessystemet. Og så er der rammevilkår for den offentlige sektor, som fungerer som en hæmsko," sagde Peter Birch Sørensen.

Politikere skal tage ansvar
Med afleveringen af slutrapporten er kommissionens arbejde officielt færdigt, og kommissionen nedlægger sig selv. Nu er det op til regeringen og Folketingets partier at nå til enighed om, hvilke af de mange forslag der skal blive til virkelighed.

Det bliver ikke nødvendigvis en let opgave at afveje hensynet til økonomien og produktiviteten med andre politiske hensyn, lod økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager forstå, da hun overtog mikrofonen efter Peter Birch Sørensen.

"Det er en politisk opgave at afveje de tungtvejende hensyn, man foretog, da lovgivningen blev lavet. Der kan for eksempel være taget hensyn til miljøet. Og det kræver politisk ansvar at stå ved de afvejninger, som ikke handler om streng økonomi og produktivitet. Det har ikke været kommissionens opgave," sagde Margrethe Vesteager.

Banen er kridtet op
Skal de ansvarlige politikere hæve sig over den almindelige dagligdagspolitik og arbejde for landets velbefindende på den lange bane, så er det ifølge Peter Birch Sørensen særligt uddannelsessystemet, der skal i fokus.

"Hvis man ikke bare vil være politiker, men også statsmand eller statskvinde, så er det her, man skal sætte ind," sagde Peter Birch Sørensen.

Han sluttede af med at kridte banen op til de kommende politiske forhandlinger.

"En højere produktivitet fører til en forbedring af de offentlige finanser. Det kan bruges til en udgiftsneutral forbedring af velfærden. Eller det kan skabe råderum til skattelettelser," sagde Peter Birch Sørensen.

Forrige artikel Her er Produktivitetskommissionens anbefalinger Her er Produktivitetskommissionens anbefalinger Næste artikel Venstre henter pressechef hos Liberal Alliance Venstre henter pressechef hos Liberal Alliance