Kommentatorernes dom: Valgkampens uge 2

STATUS: Udlændingepolitikken er kommet på dagsordenen i valgkampen, mens meningsmålingerne viser dødt løb. Jyllands-Postens Christine Cordsen, Altingets Erik Holstein og Informations Casper Dall giver deres vurdering af valgkampens anden uge.

Christine Cordsen
Leder af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion

Christine Cordsen "Den første uge var præget af Thornings og rød bloks fremdrift. I anden uge har det virkeligt manifesteret sig, at der er fuldstændigt dødt løb. Valgkampen bliver endnu mere intens, når ingen aner, om det falder til den ene side eller den anden side. Og der er ingen indikationer i målingerne af, hvem der kommer ud som vinder.

De sidste dage er udlændingepolitikken for alvor rykket ind i valgkampen. Men det er stadigvæk en valgkamp, som ikke har ét stort tema, men mange forskellige temaer: Økonomi, velfærd, nulvækst, sundhed og dagpenge. Og nu så også udlændinge.

Venstre har meget åbent optrappet det strammer-kapløb, som de kører med Socialdemokraterne på udlændingepolitikken. Nu sidder alle og holder øje med meningsmålinger for at se, om det rykker noget.

Udlændingepolitik har i mange år været en meget afgørende faktor i danske valgkampe, men i år er alle er usikre på, om det stadig har den dynamiteffekt, som det har haft tidligere.

De valgkampe, hvor udlændingepolitik har haft en meget afgørende indflydelse, har været valgkampe, hvor Socialdemokraterne har været i splid med sig selv og også har været bundet op på de Radikale på en måde, hvor de ikke har kunne have en strammer-profil på udlændingepolitikken.

Der er sket rigtigt meget de seneste par år. Nu står Socialdemokraterne i hvert fald udadtil samlet bag en stram linje. Og det er meget tydeligt, at Radikale ikke har fået så meget igennem på det område. Så der er ingen, der ved, om udlændingepolitikken stadigvæk har samme evne til at flytte vælgere, som det har haft tidligere."

Erik Holstein
Politisk kommentator på Altinget

Erik Holstein "De blå er begyndt at køre lidt bedre i valgkampens anden uge. Både når det gælder det personlige og det politiske.

Mens Løkke tabte den første duel til en kampberedt Thorning, spillede han lige op i den anden. Om ikke andet er alvoren tydeligt gået op for Løkke, og han ved, at han skal have fat i sine yderste ressourcer, hvis det her skal køres hjem.

Det var en gave fra himlen til Lars Løkke, da et par salafister rablede løs på grundlovsdag. Men Thorning og den socialdemokratiske udlændingeordfører Ole Hækkerup tacklede det godt, og i retorikken var det umuligt at høre forskel på Socialdemokraterne og blå blok.

Når udlændingedagsordenen alligevel er langt bedst for de blå, skyldes det, at Socialdemokraterne af hensyn til Radikale bliver nødt til at melde pas på en række af de konkrete forslag til opstramninger. Her er noget at bide sig fast i for de blå partier, for der er et overflødighedshorn af uløste problemer i udlændinge- og integrationspolitikken.

Ser man samlet på blokkene, har blå blok fået stabiliseret situationen. Men man har endnu ikke vendt skuden. Liberal Alliance kan være tilfreds, men både Venstre og Konservative ligger på helt uacceptable lave niveauer. Og Dansk Folkeparti har ikke i valgkampen været i stand til at indsamle de flygtende borgerlige vælgere.

Med en uge til valget er det plat umuligt at forudse, hvem der vinder. Vælgerhavet er meget uroligt, og mange vil beslutte sig i selve stemmeboksen. Det ligner en gentagelse af valggyseren fra 1998."

Casper Dall
Leder af Informations Christiansborg-redaktion

Casper Dall "I begyndelsen af ugen så vi sundhedsudspil fra både S-R og V. Sundhed ligger øverst på vælgernes dagsorden og har derfor meget naturligt politikernes opmærksomhed.

Men i løbet af ugen er der kommet en gammel traver på banen. Nu er det spørgsmålene om udlændinge, asyl, flygtninge, indvandrere og integration, der rydder hele sendefladen.

Hvor der i begyndelsen var fokus på velfærdsområdet, som er Socialdemokraternes hjemmebane, er vi nu rykket over til en udlændinge-dagsorden, hvor det er mere usikkert, hvordan vælgerne reagerer.

Har Socialdemokraterne fået så meget ro på det her område, som de selv håber? Er de Radikale villige til at acceptere, at det er Socialdemokraterne, der fører taktstokken på udlændingeområdet?

De borgerlige har traditionelt kunne vinde vælgere, så snart udlændinge kommer på dagsordenen. Vil de kunne gøre det igen? Der er kommet en lang række ubekendte faktorer ind i valgkampen, som vi har til gode at se konsekvenserne af.

Meningsmålingerne flytter sig på decimalerne til den ene og den anden side. Der kommer formentligt til være spænding om det endelige resultat helt ind til et godt stykke ud på valgaftenen. Når det bliver så tæt, begynder man jo også at kigge på, hvordan de nordatlantiske mandater vil fordele sig, og på hvor stort et stemmespild, Kristendemokraterne vil påføre blå blok.

Med søndagens topduel mellem Løkke og Thorning in mente kan vi i den kommende uge forvente, at retorikken bliver skærpet. De kommer til at gå meget mere i flæsket på hinanden, og det får de også rig mulighed for, al den stund at der i løbet af ugen venter to partilederrunder og to dueller."

Forrige artikel Hassan, Sputnik og tre gange Ahmad: Her er valgets lykkeriddere Hassan, Sputnik og tre gange Ahmad: Her er valgets lykkeriddere Næste artikel Det sker på Folkemødet torsdag