Hassan, Sputnik og tre gange Ahmad: Her er valgets lykkeriddere

LØSGÆNGERE: 16 kandidater stiller op som løsgængere ved folketingsvalget. Se alle navnene her.

Der er flere farverige navne blandt de 16 kandidater, der ved dette års Folketingsvalg opstiller som løsgængere.

Listen tæller blandt andre københavnerkandidaten John Erik Wagner, der har tiltrukket sig international opmærksomhed med en særegen valgplakat, hvor han er iført pistolbælte, cowboyhat og intet andet.

Selv om den officielle betegnelse for de 16 lykkeriddere er kandidater uden for partierne, repræsenterer flere af dem partier eller lignende organisationer.

Mest markant gælder det fem kandidater fra Nationalpartiet, der stiller op som løsgængere. Det drejer sig om den storsælgende digter Yahya Hassan, partiformand Kashif Ahmad, hans to brødre Asif Ahmad og Aamar Ahmad, der også er medstiftere af Nationalpartiet, og Aleks Jensen.

Schiller Instituttets Venner, der ved folketingsvalget i 2007 tiltrak sig opmærksomhed ved at føre valgkamp under en parole om, at der efter et kommende finanskrak skulle bygges en magnettogbro over Kattegat, stiller denne gang med fire løsgængerkandidater. Tom Gillesberg stiller som sædvanligt op i København, mens Christian Olesen stiller op i omegnen, Poul Gundersen i Østjylland og Hans Schultz i Nordjylland.

Schiller Instituttets Venner advokerer på dette års plakater for “Win-win med BRIKS – ikke kollaps og krig”.

Bagermester Erik Sputnik fra det såkaldte Spudilihutparti, der blandt andet mener, at kvinder bør forbydes at køre bil på hverdagsmorgener, stiller op i Vestjylland, mens herretøjsforhandleren Gert Lassen er kandidat i Nordsjælland.

Sidstnævnte har gjort sig bemærket ved at give store rabatter til handlende, der samtidig skrev under på hans stillerliste til folketingsvalget. Han kalder sig selv for en humanistisk liberalistisk demokrat og går blandt andet ind for en grænse på to valgperioder per politiker, genindførelse af grænsekontrollen og decetralisering af magten.

Samtlige 16 kandidater uden for partierne ved dette folketingsvalg er mænd. I 2011 stillede en kvinde og 19 mænd op som løsgængere.

Det højeste antal kandidater uden for partierne ved et folketingsvalg i nyere tid var i 1994, hvor 29 stillede op.

Mens det kræver godt 20.000 underskrevne vælgererklæringer at blive opstillingsberettiget som parti, er kravet til kandidater uden for partierne blot støtte fra 150 borgere. Selv om det er nemt at blive opstillet som løsgænger, er det uhyggeligt svært at blive valgt. Det kræver nemlig i udgangspunktet lidt over 20.000 stemmer i en enkelt storkreds, og det er da også kun lykkedes løsgængere at blive valgt til Folketinget to gange.

I 1994 blev entertaineren Jacob Haugaard med 23.253 stemmer i Århus Amt valgt til Folketinget, mens Hans Schmidt fra Slesvigsk Parti blev valgt som løsgænger i 1953.

 

Forrige artikel S-R vil bruge millioner på bekæmpelse af kriminalitet S-R vil bruge millioner på bekæmpelse af kriminalitet Næste artikel Kommentatorernes dom: Valgkampens uge 2 Kommentatorernes dom: Valgkampens uge 2