DF om Brexit: Red os fra EU-Kommissionens dumstædighed

DEBAT: Hvis Brexit-forhandlingerne ikke kommer på gled, kan det få alvorlige konsekvenser for EU-landenes og især Danmarks økonomi. Derfor må de nationale regeringer forsøge at påvirke EU-Kommissionen, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).

Af Kenneth Kristensen Berth
EU-ordfører for Dansk Folkeparti

Ifølge den britiske handelsminister, Liam Fox, går Brexit-forhandlingerne mellem den britiske regering og EU-Kommissionen så dårligt, at chancen for, at man ender med, at briterne forlader EU uden en aftale, er på 60 procent – og stigende. Han konkluderer endvidere, at det er Kommissionens uforsonlige og ufremkommelige tilgang til forhandlingerne, der skubber parterne hen mod et "no deal"-scenarie.

Jeg tror desværre, at handelsminister Fox har ret. I begge sine konklusioner. Og det er en trist udvikling, som i sidste ende vil være til skade for os alle, herunder ikke mindst Danmark.

En analyse fra den Internationale Valutafond, IMF, viser således, at Danmark er det land, der forventes at blive ramt tredjehårdest i EU ved Brexit. Hvis det bliver en såkaldt "hard Brexit" uden en aftale, vil det danske bruttonationalprodukt falde med en hel procent. Kun Holland og Irland vil blive hårdere ramt. Den skyldes først og fremmest den store danske eksport til Storbritannien. Mere end fem procent af den danske eksport går hertil.

Forhandlingerne er på det gale spor – og det er ikke briterne, der udgør det største problem.

Mays demokratiske rod
Jeg skal gerne medgive, at det britiske Brexit-forløb ikke altid har set lige kønt ud. Man havde ikke nogen klar plan for, hvordan udmeldelsen af EU rent faktisk skulle foregå. Og internt i regeringen har der været stor uenighed. I fuld offentlighed. For sådan er det jo i et demokrati. I modsætning til den monolitiske kommission, hvor alle overvejelser og evt. uenigheder holdes internt, og anonyme embedsmænd præsenterer en samlet front mod omverdenen.

Men nu ligger der med premierminister Theresa Mays Chequers-plan et klart og realistisk forhandlingsgrundlag fra briterne. Et markant skridt væk fra en hård Brexit. Et skridt, der vel at mærke har haft alvorlige konsekvenser for Mays regering, idet toneangivende folk som udenrigsminister Boris Johnson og Brexit-chefforhandler David Davis har forladt regeringen som reaktion herpå.

Kommissionens maniske fokus
På den anden side står Kommissionen, som ikke er til at rokke. Det er – groft sagt – udelukkede briterne, der skal give sig. Hvis briterne vil melde sig ud, så skal de også HELT ud. De må ikke få nogen som helst gavn af eksempelvis det indre marked. Også selv om denne kurs helt åbenlyst er til skade for EU's medlemslande, jævnfør IMF's analyse. Det er hul i hovedet.

Forklaringen skal da heller ikke findes i økonomisk rationalitet. Nej, jeg er ganske overbevist om, at Kommissionens kurs først og fremmest skal ses som et desperat forsvar for hele EU-tankesættet. Hvis briterne får en "for god" aftale, så risikerer man jo, at andre lande kunne føle sig fristet til at følge trop. Kommissionens fremgangsmåde giver langt mere mening, hvis man betragter den som en straffeaktion mod de britiske EU-kættere.

Tid til et dansk kursskifte
Og hvor stiller det så Danmark? Dårligt! Tiden er inde til et dansk kursskifte. Den danske regering bør indse, at Kommissionens kurs er direkte skadelig for danske interesser, og bruge alle sine kræfter på at påvirke de andre regeringer i retning af et kursskifte. En hård Brexit eller et "no deal"-scenarie vil ramme Danmark hårdt.

En god aftale for briterne er bedst for Danmark.
 

Forrige artikel Byplanlægger: Kan tragedien i Genova også ske i Danmark? Byplanlægger: Kan tragedien i Genova også ske i Danmark? Næste artikel Forfatter: Beskæftigelsespolitikken er en slags moderne ”Arbeit macht frei” Forfatter: Beskæftigelsespolitikken er en slags moderne ”Arbeit macht frei”