"Kæmpe skuffelse" og "status quo": Her er erhvervslivets reaktioner på reformaftale

En netop indgået reformaftale skuffer DI og Dansk Erhverv. "På virksomhedernes vegne må vi desværre konstatere, at aftalen er både skuffende og utilstrækkelig", lyder det blandt andet fra Brian Mikkelsen. Hos Dansk Metal er der imidlertid begejstring at spore.

Ordet 'skuffelse' går igen hos DI og Dansk Erhverv.

Reaktionen fra de to erhvervsorganisationer kommer i kølvandet på en reformaftale, der har til hensigt at øge den strukturelle beskæftigelse med cirka 12.000 personer i 2030.

"På virksomhedernes vegne må vi desværre konstatere, at aftalen er både skuffende og utilstrækkelig i forhold til at modsvare den historiske mangel på arbejdskraft, de oplever," udtaler administerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, og fortsætter:

"Der er ikke tale om en reformaftale, den medfører stort set alene status quo i forhold til arbejdsudbud."

Med 'status quo' henviser Brian Mikkelsen til, at regeringen i forvejen har hevet cirka 10.400 personer ud af arbejdsmarkedet - blandt andet ved aftalen om Arne-pension.

Fra DI's administerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, får aftalen fra regeringen, SF, Radikale, DF og Kristendemokraterne heller ikke pæne ord med på vejen.

"Den gode nyhed er, at dagens aftale sikrer virksomhederne flere medarbejdere. Den dårlige er, at det slet ikke er nok, og effekterne af aftalerne ser vi først i løbet af et par år. Det er et skridt på vejen, men vi skal videre," udtaler han i en pressemeddelelse.

Intet flertal på udenlandsk arbejdskraft endnu

Regeringen er sammen med SF, Radikale og Kristendemokraterne også enige om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra 448.000 kroner til 375.000 kroner i en periode på to år.

Men de partier har ikke flertal, og det vækker kritik hos DI.

"Vi har i erhvervslivet brug for dygtige medarbejdere – også fra udlandet. De er et væsentligt bidrag til at besætte alle de ledige stillinger, der generelt er i samfundet og virksomhederne lige nu," udtaler Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

"Vi ved, at der har været forhandlinger om at sænke beløbsgrænsen, og derfor er det en kæmpe skuffelse, at det ikke er lykkedes at nå til enighed."

Brian Mikkelsen stiller sig ligeledes uforstående overfor, at en sænkning af beløbsgrænsen ikke er med i den del af aftalen, der er flertal for.

"Vi opfordrer nu til, at Folketingets partier på ny vil sætte sig sammen og påbegynde en større reformagenda," fortæller han.

Også Lars Sandahl Sørensen forventer, at der bliver bygget videre på reformsporet.

"Det er godt, at dette kun er 'Danmark kan mere 1', for der er behov for både en 2’er og en 3’er også. I min verden kan dette kun være et første skridt i at få mere arbejdskraft," udtaler DI's administrerende direktør.

"Dagpengene er blevet udhulet gennem mange år"

Mens DI og Dansk Erhverv ikke ligefrem klapper i hænderne, er tilfældet markant anderledes hos Dansk Metal, hvor formand Claus Jensen kun har roser til overs.

Særligt aftalen om at ændre dagpengesatserne, så den bliver lidt højere i tre måneder, efter man er blevet ledig, er der begejstring for.

"Aftalen er en historisk forbedring for kernetropperne på det danske arbejdsmarked. Dagpengene er blevet udhulet gennem mange år, og det har ligget som en bombe under den danske arbejdsmarkedsmodel. Men nu bliver det igen mere attraktivt at være medlem af en a-kasse," udtaler han.

Og det, som Brian Mikkelsen og Lars Sandahl Sørensen kalder "skuffende", omtaler metalformanden som en "styrkelse".

"De partier, som nu tager ansvar og giver lønmodtagerne et stærkere sikkerhedsnet, fortjener stor ros. Det er en klar styrkelse af den danske model, som jo kommer alle til gode – lønmodtagerne, virksomhederne og dansk økonomi," fortæller Claus Jensen.

Beskæring i erhvervsstøtte nyder opbakning

I aftalen er det også besluttet, at erhvervsstøtten skal beskæres med 3,5 milliarder kroner. En ekspertgruppe skal undersøge, hvordan det kan lade sig gøre.

Den del roser erhvervsorganisation SMVdanmark.

"Det er glædeligt, at regeringen vil lægge erhvervsstøtten under en kritisk lup. For det er afgørende, at vi bruger pengene rigtigt," udtaler administerende direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt, og fortsætter:

"Alt for ofte er det de store virksomheder, som løber med støtten, fordi de mindre virksomheder opgiver at søge om støtte, når de møder alt det bureaukratiske bøvl, der følger med. Resultatet er, at man får hjulpet de forkerte – dem som sagtens ville kunne klare sig uden støtte og ikke dem med behov."

Han slår yderligere fast, at det er afgørende, hvilke dele af støtten politikerne vil skære, og hvad de præcist vil bruge pengene til.

Forrige artikel Overblik: Her er hovedpunkterne i aftalen om øget arbejdsudbud Overblik: Her er hovedpunkterne i aftalen om øget arbejdsudbud Næste artikel Vælgerflugt: Pensionisterne har vendt Dansk Folkeparti ryggen Vælgerflugt: Pensionisterne har vendt Dansk Folkeparti ryggen