Jorden brænder under Sundhedsstyrelsens direktør

ANALYSE: 2015 kan blive et skæbneår for Sundhedsstyrelsen og styrelsens direktør, Else Smith. Hvis ikke der snart kommer ro på tilsynsområdet, og specialeplansarbejdet begynder at glide bedre, kan styrelsen efter et valg stå over for endnu en ommøblering, der også kan koste Else Smith jobbet.

2015 kunne næsten ikke være startet dårligere for Sundhedsstyrelsen og styrelsens direktør, Else Smith.

Hun og styrelsen er presset på tre fronter: Sagen om den omstridte psykiater fra Vestjylland. En strid med regionerne om specialeplanen. Samtidig taler Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen om at fratage Sundhedsstyrelsen en række beføjelser.  

Først og fremmest kan Else Smith i disse dage se sit billede på forsiden af dr.dk, som er en af landets mest besøgte hjemmesider. Her er hendes portrætfoto blikfang til DR Nyheders gennemgang af sagen om den vestjyske psykiater. En psykiater, der over en længere årrække fejlbehandlede patienter med fejldiagnoser og -medicinering.   

Sagen var fremme i 2013, men DR har pustet nyt liv i sagen ved at grave nye oplysninger frem og konkretisere de mange advarsler og indberetninger, som læger, myndigheder og andre fagfolk sendte Sundhedsstyrelsen om netop denne psykiater. Advarsler, som ikke effektivt fik stoppet psykiateren før 2013.

Sagen kulminerede foreløbigt onsdag den 4. februar 2015. Her krævede Dansk Folkepartis og SF’s sundhedsordførere så Else Smith fyret. Et ønske, de to partier indtil videre godt nok er alene om på Christiansborg.

LÆS: Patienter og politikere siger nej til at fyre Else Smith

Timingen for psykiater-sagens genkomst kunne ikke have været værre. Sagen kommer i kølvandet en årrække på en stribe alvorlige sager, hvor der har været hård kritik af Sundhedsstyrelsens tilsyn af især læger.

Derfor har man i styrelsen i flere år været i gang med at ændre på Sundhedsstyrelsens tilsyn. Ændringerne kulminerede i efteråret. Her fremlagde Else Smith Sundhedsstyrelsens handlingsplan på tilsynsområdet. Styrelsens vicedirektør, Vagn Nielsen, chefen for tilsyn, Anne-Mette Dons, og chefen for styrelsens embedslæger, Arne Scheel Thomsen, blev fyret. Handlingsplanen og fyringerne af cheferne skulle løse problemerne og signalere en frisk start.

Den friske start -  nu knap så frisk
Men den friske start er nu sølet ind i DR’s genoprulning af den tragiske sag fra Vestjylland, hvor en angiveligt hjerneskadet psykiater har skadet en lang række patienter alvorligt, og hvor Sundhedsstyrelsen i forhold til manglende handling også har svigtet massivt.

Det er et problem for styrelsen og i realiteten også Nick Hækkerup. De klassiske værktøjer til at nedlægge et problem med forvaltningen er nemlig nu fyret af.

Internationale og danske eksperter har endevendt styrelsens tilsynsvirksomhed. Handlingsplan for at forbedre tilsynet er lanceret. Og der er rullet tre chefhoveder. Problemet er her for styrelsen og regeringen, at det i medierne altid klinger mindre slagkraftigt, når man slår fast, at man allerede er i fuld gang med at løse problemerne.

Samtidig er det anden gang, at regeringen i løbet af en valgperiode forsøger at lave en ny start inden for området for patientsikkerhed og tilsyn. Begge gange har man holdt fast i Else Smith og sagt farvel til andre. I 2012 blev Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen lagt sammen.  Af besparelsesårsager, men departementschef Per Okkels forklarede dengang til Altinget, at sigtet også var, at patientsikkerheden skulle forbedres. Inden sammenlægningen havde der været stærkt kritisk fokus på Lægemiddelstyrelsen, overvågningen af brugen af medicinsk udstyr og Sundhedsstyrelsens tilsyn eller mangel på samme med eksempelvis dårlige private plastikkirurger.

LÆS: Departementschef forklarer baggrunden for sparerunde

En anden årsag til, at 2015 kan blive et skæbneår for Sundhedsstyrelsen, er en udmelding fra Lars Løkke Rasmussen. I januar til en KL-konference luftede han tanker om, at Sundhedsstyrelsen skal have frataget beføjelsen med at have det endelige ord i forhold til at beslutte, hvilke specialiserede behandlinger de enkelte sygehuse må foretage.

LÆS: Løkke overvejer at stække Sundhedsstyrelsen

Tilladelserne gives via den nationale specialeplan, som skal revideres. Men arbejdet er blevet sat på pause, fordi styrelse og regionerne på en række områder har været meget uenige. Generelt er problemet, at nogle regioner mener, at Sundhedsstyrelsen går for langt i forhold til at samle de svære behandlinger på stadig færre sygehuse.

Samarbejde med regioner skal forbedres
Specialeplanen er grundlæggende et af de helt store håndtag i sundhedspolitikken. Og lykkes det ikke for Else Smith at få specialeplansprocessen til at glide bedre med regionerne, så vil det være endnu et problem, som kan bidrage til, at en ny regerings sundhedsminister tænker, at det er på tide at ryste posen og måske taburetten under Else Smith.

Og en ny regering er også aktuel i 2015. Her er folketingsvalg, og Lars Løkke Rasmussen er favorit som statsminister. Ud over at han allerede har raslet med sablen over for styrelsen, vil man givetvis se Dansk Folkeparti i rollen som støtteparti til Venstre.

Her er det værd at bemærke, at Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, sagen om den vestjyske psykiater skal koste Else Smith jobbet, mens Venstre har erklæret sig uenig i den udmelding.

Dansk Folkeparti har i årevis haft et horn i siden på Sundhedsstyrelsen og Else Smith. Helt tilbage fra striden om, hvor meget svineinfluenza-vaccine der skulle indkøbes, til hvor mange kvinder der skule tilbydes HPV-vacciner. Men også omkring specialeplanen, hvor Liselott Blixt har været stærkt kritisk over for styrelsens nej til, at Roskilde Sygehus må udføre akutte ballonudvidelser i hjertet.

DF vil velsigne fyring
Det er stærkt tvivlsomt, at Dansk Folkeparti vil gøre spørgsmålet om en fyring af Else Smith til et stridsspørgsmål med Venstre efter en borgerlig valgsejr. Men skulle en kommende borgerlig sundhedsminister ønske at fyre Else Smith, så vil det være med partiets største velsignelse.

Hvis ikke styrelsen får ro på tilsynsområdet og arbejdet med specialeplanen, så er der meget, som taler for, at en ny regering får brug for at lave en ny start for styrelsen. Else Smith er med psykiatersagen også for alvor kommet i søgelyset i DR’s dækning. Hun kan risikere at blive så kendt for psykiater-sagen, at hun alene af den grund vil give styrelsen en ny start ved at blive fyret.

Muligheden for at Else Smith går af sig selv, er også til stede. Flere har peget på, at hun fylder 62 i marts. Der vil være forståelse for, hvis hun ville vælge en tidlig pension efter mange arbejdsomme år i styrelsen.

At den nuværende regering kaster sig ud i endnu en omstrukturering af styrelsen og afskediger Else Smith er mindre sandsynligt, medmindre at skeletterne bliver ved med at sjoske ud af Sundhedsstyrelsens skab.

Det er nemlig relativt kort tid siden, at Sundhedsstyrelsen fremlagde sin handlingsplan, at Else Smith blev på posten, og at Anne-Mette Dons og Vagn Nielsen røg ud. Planen er endnu ikke helt rullet ud. Og en hel del af de nuværende kritikere er ikke uenige i indholdet af den nye handlingsplan.

Planen skal blandt andet sikre, at Sundhedsstyrelsen mere effektivt kan skride ind over for sundhedspersoner. Den skal intensivere overvågningen og kontrollen af læger og sundhedspersoner, som laver mange fejl, udløser mange klager, eller på andre måder stikker ud fra mængden.  

I skudlinjen – men velrenommeret
Regeringen har samtidig ladet en mulighed stå åben for, at Sundhedsstyrelsen kan få større bevillinger. Sundhedsstyrelsen, der siden 2012 også har bestået af det daværende Lægemiddelstyrelsen, har været pålagt nogle af de største besparelser og dermed afskedigelser i centraladministrationen. Sundhedsstyrelsen blev i runde tal pålagt at spare 20 procent i 2010 og igen 20 procent i 2012.

Imod en fyring af Else Smith taler også, at hun generelt er velrenommeret som direktør for styrelsen. Som beskrevet har hun ikke venner i alle partier og regioner.

Men helt usædvanligt har Danske Patienter også aktivt har talt imod en fyring af Else Smith. I Altinget i dag argumenterer Danske Patienters formand, Lars Engberg, for, at Else Smith i modsætning til sine forgængere har taget problemerne alvorligt med tilsynsområdet. Der er ikke behov for en ny direktør i styrelsen, men flere penge, argumenterer han blandt andet i artiklen.

Det ændrer dog ikke på, at Else Smith vil være særdeles fyringstruet efter et valg, hvis ikke der kommer ro om styrelsens tilsynsområde, og samarbejdet med regionerne kører bedre.

Forrige artikel Her er Justitsministeriets nye departementschef Her er Justitsministeriets nye departementschef Næste artikel Fagudvalg skal ind i EU-kampen Fagudvalg skal ind i EU-kampen