Joachim gør klar til det næste slag med velfærdssabelen

LANDSMØDE: Carina-sagen var mere held end forstand, erkender Joachim B. Olsen. Men det forhindrer ham ikke i at erklære krig mod velfærdsstatens 800.000 offentlige ansatte, fortæller han til Altinget.dk

Da Anders Samuelsen åbnede Liberal Alliances landsmøde i Tivoli Congress Center, tog han sig tid til at fremhæve særligt Joachim B. Olsens frihedskamp i partiets tjeneste.

"Historien om Joachim er forhåbentlig også historien om, at det må være slut med at være en leveregel i dansk politik, at den eneste måde, man kan gøre sig fortjent til at være politiker i det her land, er ved at være 25 år og tidligere formand for VU," roste partiformanden fra talerstolen.

Men hvordan har den tidligere kuglestøder, der i samme tale fik fremhævet sine evner til at bøje en stegepande med de bare næver, det egentlig med at blive kanoniseret som eksemplet på erfaringspolitikeren, der ikke er tynget af universiteternes teoribøger?

Og var det i virkeligheden mere held end forstand, at han trak sig sejrrigt ud af Carina-affæren?

"Jeg har det fint med at blive fremhævet som forbillede. Nu kommer jeg fra sportens verden, og jeg synes, at der ligger nogle værdier, som kan man overføre på mange andre ting, og det har jeg altid troet på. Det er ikke kun det at læse jura eller statskundskab, som skal være adgangsgivende for at komme ind på Christiansborg."

"Jeg tror på, at man skal være ærlig og ikke bange for at sige sin mening. Meget af debatten på Christiansborg går på konkrete lovforslag. Betalingsringen er en meget konkret diskussion - selvfølgelig er der også en masse værdier i det, men jeg tror godt, at folk kan lide at snakke holdninger og værdier, så det er det vigtigt, at det ikke bliver et teknokratisk parlament."

Venstrefløjen var amoralsk
"Fattigdomsdebatten var overhovedet ikke planlagt. Man kan sige, at det bundede i en diskussion, som jeg længe havde været meget optaget af. Jeg har oplevet venstrefløjspolitikere til debatter bruge al tiden på at tale om fattigdom, men når man så gik dem på klingen, så vidste de ikke noget om størrelsen af overførselsindkomster og så videre. Jeg oplevede debatten som amoralsk. Man talte bare føleleser for at score stemmer. Det gjorde mig meget indigneret, og en dag så kogte det bare over i den Facebook-opdatering."

"Jeg kunne aldrig finde på at provokere bare for provokationens skyld. Problemet for mig at se er, at vi har nogle politikere - eksempelvis i Venstre - som, når du taler med dem på tomandshånd, har mange af de samme meninger som mig, men når der så kommer en mulighed for drøfte det offentligt, så lader de være - og det er et kæmpe problem."

"Politik er blevet proces. Det skal foregå inde omkring midten, og man skal være gode venner med alle. Alle skal synes, at man er en god fyr. Men det kan man ikke i politik. Man skal stå på sin platform."

"En ting, jeg godt kunne tænke mig at tage et opgør med, er den offentlige sektor. Ideen om, at den bare skal vokse og vokse og vokse, og enhver kritik af den bliver udlagt som en kritik af de offentlige ansatte, har jeg det virkelig svært med."

"Vi har i dag en offentlig sektor på 800.000 mennesker. Skal vi have 800.000 danskere til at passe på 5 millioner mennesker? Det, synes jeg, er fuldstændig absurd. Vi skal have taget et opgør med den ineffektivitet, der er i et sådan system, fordi incitamentstrukturerne grundlæggende er forkerte."

Angreb kan ikke planlægges
Hvornår skal vi så forvente det næste angreb?

"Jeg tror ikke på, at man på den måde kan planlægge tingene. Man kan sætte sig godt ind i sagerne, og så må man sige sin mening, når muligheden pludselig opstår. Venstrefløjen gik for langt i fattigdomsdiskussionen. Man stillede sig op og ville dele julegaver ud til folk. Det var bare for meget."

Der er ikke sådan, at jeres pressechef kan komme til dig om tre måneder og sige Joachim, der er lidt stille om os for tiden, kan du ikke sige noget kontroversielt, så vi kan få sat gang i en debat.

"Det ville nok ikke lige være Niels' (Niels Thulesen Dahl, red.) stil. Men nej, jeg tror ikke, at sådan noget kan planlægges. Man skal bare være klar til at tage kampene, når de kommer, og så tror jeg også, at det, der gjorde forskellen var, at jeg ikke bakkede ned. Jeg bakker ikke ned fra noget, jeg synes er rigtigt, heller ikke selv om jeg får tæsk."

Forrige artikel Læs hele Simom Emils landsmøde-tale Næste artikel Ole Birk: Jeg lægger dæmper på mig selv Ole Birk: Jeg lægger dæmper på mig selv