Hvorfor Obama har brug for Clinton

VALGKAMP: Den siddende præsident har brug for sin demokratiske præsidentkollega Bill Clinton, der fortsat er USA's mest populære politiker. Og sidstnævnte leverede varen i en blændende tale; én, de fleste amerikanske analytikere bedømte som den bedste under partikonventet i denne uge.

CHARLOTTE, NC - "Hvis du ønsker et du-er-alene-og-vinderen-tager-det-hele samfund, bør du støtte republikanerne. Hvis du ønsker et land med fælles velstand og fælles ansvar, et samfund, hvor vi står sammen, skal du stemme på Barack Obama og Joe Biden."

Så enkelt kan det siges, og det var blot nogle af ordene, da USA's suverænt mest populære nulevende politiker, tidligere præsident Bill Clinton, formelt indstillede Barack Obama til genvalg under det demokratiske konvent i byen Charlotte, North Carolina, i denne uge.

Clinton lovpriste sin partifælle i Det Hvide Hus med en tale, som de politiske analytikere samlet vurderede til at være den bedste blandt flere suveræne af slagsen i løbet af ugen. Han fik ellers stærk konkurrence fra USA's førstedame, som også leverede en superb tale, mere slagfærdig og mere politisk end den, hendes "konkurrent" til posten som førstedame, Ann Romney, leverede i Tampa ved republikanernes konvent ugen før. Under talen registrerede Twitter mellem 18.669 og 24.000 tweets, der kommenterede førstedamens ord. Langt de fleste i et positivt lys. "Succes handler ikke om, hvor mange penge du tjener, men
om, hvor stor en forskel du magter at gøre i andre menneskers liv," lød det fra Michelle Obama.

Clinton: Obama har stoppet nedturen
Men Bill Clinton fortsatte, hvor førstedamen slap, og understregede i sin tale, at det var "en håbløs situation og en amerikansk økonomi i ruiner, som Barack Obama arvede for snart fire år siden, da han overtog nøglerne til Det Hvide Hus. Ingen præsident, heller ikke jeg, ville have kunnet vende udviklingen fuldstændigt. Men Obama har stoppet nedturen og indledt den lange, hårde vej mod genopretning. Han har skabt nye job og en spirende optimisme i USA," lød det fra Clinton, som også slog fast, at Obama selvfølgelig "ikke er tilfreds? Men har vi det bedre, end da han tiltrådte embedet, hvor økonomien var i frit fald, og vi mistede 750.000 job om måneden? Svaret er ja," konkluderede Clinton i den 45 minutter lange tale. Den tidligere præsident fik flere gange konventet op at stå med lange klapsalver - en af dem kom, da han karakteriserede Obama som en leder, der er "cool i det ydre, men som brænder for Amerika på indersiden".

Ros fra konservative
Selv de konservative kommentatorer på Fox News måtte efterfølgende overgive sig. "Blændende, overbevisende, en mestertale," lød det fra selv Karl Rove, George Bushs tidligere spinmeister-in-chief, der i øvrigt også havde rosende ord til overs for Michelle Obama, hvis tale Rove dagen før havde kaldt en "særdeles effektiv leveret og sympatisk indpakket" tale, hvis indhold han "naturligvis er uenig i".

Hvad Clinton kan
Amerikanske analytikere er enige om, at den siddende præsident har brug for Clinton. Den tidligere præsident ejer en "gudbenådet evne til at omsætte komplekse politiske argumenter til enkle menneskelige vilkår", som det lød i en analyse på hjemmesiden Daily Beast. En evne, som den lidt mere tørre Obama ikke besidder på helt samme niveau.

En anden grund til, at Clinton er langt mere populær end Obama, er naturligvis også de positive erindringer, amerikanere har fra Clintons otte år ved magten, en sjælden fredelig periode i USA's historie, hvor velstanden også steg betydeligt.

Endvidere leverede han i sin anden valgperiode også varen på en front, hvor vælgerne er dødtrætte af de nuværende politikere: den demokratiske præsident leverede en aftale om både balancerede finanslove og en omfattende velfærdsreform sammen med en republikansk domineret Kongres. Clintons midtsøgende linje, den såkaldte "new Democratic"-fraktion i partiet, er klemt i dag, men den er overmåde populær blandt de uafhængige og afgørende midtervælgere, som både Obama og Romney henvender sig til. Endvidere er Clinton også forblevet populær hos en gruppe, som den siddende præsident har haft problemer med at appellere til: hvide arbejdervælgere. Derfor låner Obama naturligvis gerne den del af Clintons popularitet.

Flirtende symbiose med publikum
Endelig er Clinton også en umådelig stærk "performer" med en legende sans for humor. Han elsker at tale, han elsker at føre kampagne. Han er en skuespiller, der henter sin energi fra sit publikum, der som tak elsker ham tilbage. Clinton indgår rutinemæssigt i en næsten flirtende symbiose med sine tilhørere, som den mere reserverede Obama ikke kan matche.

Den siddende præsident er i dag kendt for at nægte at kurtisere selskabslivet i Washington, hvorimod Clinton var kendt som en "schmoozer in chief"; en mand, der med et enkelt blik, en sætning og et smil formåede at få sin samtalepartner til at føle sig som særligt udvalgt.

Derfor var der med andre ord onsdag tale om en win-win-situation. Clinton fik lov at gå på den store scene i en nøglerolle, han fik æren af at nominere Obama. Og han fik demonstreret, at sårene fra den bitre infight mellem Hillary Clinton og Obama-kampagnen fra 2008 er helede. Og Obama lånte alt det stjernestøv og appel, som forgængeren har så rigeligt af.

At fornøjelsen var gensidig, understregede præsidenten også selv ved at komme på scenen umiddelbart efter Clintons tale, hvor han gav den aldrende statsmand et langt kram.

Annegrethe Rasmussen er udenrigspolitisk korrespondent i Washington DC og
blogger på USAnu.dk

Forrige artikel Dansk reduktion langt fra Kyoto-mål Dansk reduktion langt fra Kyoto-mål Næste artikel SF valgte Altinget.dk til nyheden om Villys afgang SF valgte Altinget.dk til nyheden om Villys afgang