Hvert fjerde folketingsmedlem skiftes ud

FOLKETINGET: Mange nye ansigter står til valg. Op imod hver fjerde står til at blive nyvalgt. Især Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti trækker nye kræfter ind.

Når det nyvalgte folketing mødes for første gang cirka to uger efter valget, vil hvert fjerde ansigt i flokken være nyt.

Det viser en gennemgang af Altingets prognose af, hvilke folketingskandidater der står til at besætte de 175 mandater i Folketinget.

Ved sidste folketingsvalg var udskiftningen dog endnu større - her blev hvert tredje folketingsmedlem skiftet ud.

Det er hovedsagelig de partier, der står til fremgang siden sidste valg, der trækker de nye ansigter på Christiansborg. Således står Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti til at skulle byde velkommen til mindst syv nye MF’er i hver gruppe.

Det helt nye parti Alternativet er særdeles leveringsdygtigt i nye kræfter til Christiansborg - her er det kun partileder Uffe Elbæk, der i forvejen sidder i Folketinget, hvor han i 2011 blev valgt ind i København for Radikale.

De to store grupper
Socialdemokraterne står klart til at få Christiansborgs største folketingsgruppe efter valget. Dog står den på genvalg til de fleste i den nuværende gruppe, så det levner ikke plads til så mange debutanter.

Blandt de mest nye socialdemokrater kan dog fremhæves de to markante debattører Peter Hummelgaard fra Københavns Storkreds og Mattias Tesfaye fra Københavns Omegn. Også fødevareminister Dan Jørgensen, der for halvandet år siden blev hentet ind i regeringen fra sin plads i Europa-Parlamentet, står til at komme i Folketinget for første gang.

Der er næsten intet nyt under solen i Venstre, der står til at gå tilbage i forhold til valget 2011. Morten Løkkegaard, som tabte sit mandat i Bruxelles ved europarlamentsvalget i 2013, kan dog se frem til at få kontor på Christiansborgs gange efter valget.

Goddag igen
Der er blandt de nye folketingsmedlemmer også en række gamle ansigter, som får comeback til Folketinget efter at have været ude i en periode.

Enhedslisten kan byde velkommen tilbage til både Søren Søndergaard og Rune Lund. Søren Søndergaard sad i Folketinget for Enhedslisten i perioden 1994-2005, hvorefter han faldt for Enhedslistens rotationsprincip. Derefter har han siddet i Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Rune Lund blev valgt ind i Folketinget i 2005, men røg ud igen allerede i 2007, hvor venstrefløjspartiet kun fik fire mandater. Nu får han en chance til på Christiansborg.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade har flere gange benægtet, at han skulle være på vej tilbage i politik, men så besluttede han sig i maj i år alligevel for at genoptage Christiansborg-karrieren, og nu står han til et stærkt comeback i Venstres folketingsgruppe.

På samme måde valgte Naser Khader, tidligere folketingsmedlem for Radikale, Ny Alliance og Konservative, at vende tilbage som folketingskandidat i februar efter tidligere at have svoret, at han var færdig i dansk politik. Han bliver formentlig det eneste nye ansigt i den konservative folketingsgruppe, som står til at blive beskåret kraftigt.

Ligesom der siges goddag, skal der også siges farvel. Mange af de folketingsmedlemmer, der forlader Folketinget ved dette valg, har dog selv valgt ikke at genopstille. Her kan du se listen over folketingsmedlemmer, der ikke genopstiller ved folketingsvalget.

Forrige artikel Prøv quizzen: Hvor meget ved du om valget? Næste artikel Forstå nulvækst og kampen om de offentligt ansatte Forstå nulvækst og kampen om de offentligt ansatte